fredag 29 april 2011

Kungligt bröllop

Den största nyheten i världen i dag är prins Williams av Storbritannien giftemål med Catherine Middleton. De får förhoppningsvis ett livslångt lyckligt äktenskap.

Enligt vissa beräkningar var det två miljarder människor som följde bröllopet. Det är naturligt att många människor har många olika tankar och åsikter om det. Republikanernas åsikter är förutsägbara. Jag skulle kunna hålla utläggningar mot alla republikanska åsikter om jag skulle vilja, kanske gör jag det vid andra tillfällen, men inte nu. En annan åsikt har kommit från riktigt konservativa rojalister. Dessa tycker inte att det är bra att prinsen har gift sig med en kvinna av folket, utan anser att en blivande drottning skall vara av kunglig eller åtminstone högadlig börd. Tanken är att kungahuset förlorar sin magi om dess medlemmar blir för lika vanliga människor. Detta skulle vara till nackdel för monarkin och dess bevarande.

Jag är av den uppfattningen att monarkin bevaras lättast om den följer med sin tid. Visst skall kungahusen följa traditioner, seder och bruk, men inte i överdriven mängd. Traditioner som inte har något praktiskt bruk kan avvecklas. Många syften med att kungliga skulle gifta sig inom sin egen krets finns inte längre kvar i dagens samhälle. Äktenskap mellan olika länders kungahus är ingen förutsättning för allianser och fredsfördrag mellan dagens demokratier, och har för övrigt alltid varit ett svagt skydd för de allianser som har varit de bakomliggande syftena. Äktenskap med människor av hög börd över huvud taget var i gamla tider en förutsättning för kungahusets ekonomi, därför att det bara var människor av börd som var rika. För familjens ekonomis skull, ingicks äktenskap med personer av liknande ekonomisk status, därmed också av liknande kunglig eller högadlig börd. Det behovet finns inte längre.

Det kan ändå påpekas att Catherine Middletons föräldrar må vara människor av folket, men att de har blivit relativt rika genom egen företagsverksamhet. Själv är hon högutbildad, något som numera ger mer status i de flesta sammanhang än vad adelstitlar gör. Jag ser ingen risk för att prins Williams brud i sig skulle vara till nackdel för monarkin i Storbritannien eller något av de andra länder som delar monark med Storbritannien.

Inga kommentarer: