fredag 15 april 2011

Framtiden

Om en månad, den 15 maj, är det omval i en fjärdedel av Örebro kommun. Det kan påverka mandatfördelningen i kommunfullmäktige och kan ha betydelse för den närmsta framtiden.

Under det här året diskuteras regioner. Sveriges län skall slås ihop till ett färre antal regioner. Örebro läns politiker är tämligen överens om att vi vill bilda region med Västmanlands, Södermanlands och Värmlands län. Denna region skulle sträcka sig längs tillväxtstråket som går mellan de båda huvudstäderna Stockholm och Oslo. Det vore en väl uppbyggd region utan något alltför stort centrum i någon ände. De nya regionerna kan komma att leva länge, så det känns som om detta har större betydelse än omvalet. Tyvärr tar omvalets valrörelse mycket tid just nu.

På riktigt lång sikt är givetvis både omvalet och regionsbildningen av ringa betydelse. Vi har en världshistoria som sträcker sig tusentals år bakåt i tiden och borde kunna försöka ha visioner åtminstone ett par hundra år in i framtiden. Min vision består i att människor under de kommande seklerna koloniserar Solsystemet och åtminstone förbereder de första resorna till andra stjärnsystem.

Tyvärr är det många människor som inte ser så långt in i framtiden. Vissa kan inte ens tänka sig permanenta mänskliga bosättningar utanför Jorden. Själv är jag övertygad om att det kommer att ske, förr eller senare, såvida vi inte förstör våra chanser att komma dit. Chanserna kan förstöras inte bara genom ett globalt kärnvapenkrig, utan även genom alltför stor miljöförstöring - eller genom att vi monterar ned industrisamhället för en radikal återvändo till ett mer miljövänligt samhälle, med många människors död som följd.

Vi människor blir fler och fler och vi vill ha mer och mer tekniska hjälpmedel. Råvaror finns alltid, det är bara det att de inte alltid finns på Jorden. Ute i rymden finns de, därför skall vi dit. Vi bör sträva efter att komma dit så snart vi kan.

Inga kommentarer: