måndag 23 december 2019

Finns det fördelar med medborgarförslag?

I gårdagens upplaga av vår lokala tidning Nerikes Allehanda hade en tidigare borgerlig kommunalpolitiker skrivit en insändare. Hon förespråkade bland annat medborgarförslag. Det är den möjlighet som finns enligt kommunallagen att ge alla invånare i kommunen rätt att lägga skriftliga förslag till kommunfullmäktige.

Jag har aldrig förstått nyttan med medborgarförslag. Jag skrev så här i en kommentar:

Vad finns det egentligen för fördelar med medborgarförslag? Jag har under min tid i fullmäktige lagt flera motioner som i grunden är andra medborgares förslag. Det är ett av syftena som vi har, när vi sitter i fullmäktige. Hur skulle det bli bättre, för att några som har förmågan att själva formulera en motion, också skulle kunna lägga den själva, i stället för att bara be en ledamot i fullmäktige att göra det åt dem?

Det fick jag inte ett enda svar på, från någon som förespråkar medborgarförslag. Jag vidhåller därmed min uppfattning att det är onödigt med medborgarförslag.

torsdag 19 december 2019

Bistånd till svartbygge

Israelisk militär har rivit en vattenreservoar på Västbanken, för att den saknade bygglov. Reservoaren bekostades med biståndspengar från Sverige.

Varför går svenska skattebetalares pengar till biståndsprojekt som innebär att en byggnad uppförs utan bygglov? Det må vara behjärtansvärt att bygga vattenreservoaren, den betjänade tvåhundra hushåll med vatten. Det må vara svårt att få bygglov. Detta ursäktar ändå inte ett sådant slöseri med biståndspengar som detta blev. Det är ingen nyhet att svartbyggen kan rivas på Västbanken.

I ett sådant här fall är det verkställandet av det svenska biståndet som måste kritiseras, inte den israeliska myndighetsutövningen.

onsdag 18 december 2019

I sin förlängning blir det lönlöst

Det finns de som anser att man inte bör skaffa barn, för att rädda klimatet. Varje ny människa förbrukar energi motsvarande stora utsläpp av växthusgaser.

Om ingen människa skulle skaffa barn, skulle vi kanske rädda klimatet, men för vem? Det skulle inte finnas någon kvar på Jorden med intelligens nog för att kunna förstå och uppskatta denna uppoffring.

tisdag 17 december 2019

Exoplaneter och utomjordingar

Det finns inga handfasta bevis för att Jorden någonsin har fått besök av intelligenta varelser från andra himlakroppar. Med tanke på de stora avstånden mellan stjärnor och deras planeter, skulle sådana besök vara svåra att genomföra, baserat på vad vi vet om möjligheter att resa genom rymden.

Det finns inte heller belägg för att det ens finns intelligenta varelser från andra himlakroppar, eller ens att det finns liv på de himlakroppar som är kända. Sedan den första planeten i omloppsbana runt en stjärna annan än Solen upptäcktes på 1990-talet, har det upptäckts några tusen sådana planeter. De kallas för exoplaneter. Ju fler exoplaneter som upptäcks, desto mer troligt kan det bli att upptäcka liv på någon av dem. Om det vore mycket syre i atmosfären på en planet, skulle det tyda på liv med fotosyntes. Fotosyntes bildar syre. Syre binds dock lätt till andra ämnen, så utan fotosyntes borde det inte finnas syre i en atmosfär. Fotosyntes är bara känt som en process som levande varelser gör.

Rymden är stor och det finns många stjärnor och planeter i rymden. Trots det har vi alltså inga bevis för liv på annat håll än på Jorden. Vi kanske är de enda levande varelserna? Människan kanske är den enda art som någonsin har byggt en civilisation? Det kanske inte finns utomjordingar. I så fall är det ingen tvekan om att allt som finns kan vi exploatera, om vi kommer åt det.

Om utomjordingar finns, och är intelligenta nog för att tillerkännas rättigheter, var drar vi då gränsen mellan våra rättigheter och deras? Det kan vi än så länge bara spekulera i. Det blir roliga tankeexperiment, i alla fall.

fredag 13 december 2019

Betryggande majoritet

Om det är något som kan få Storbritannien att lyckas utanför EU, så är det en sådan betryggande majoritet för de Konservativa som det blev efter gårdagens val.

tisdag 10 december 2019

Sandys läggs ned

När jag har åkt till Stockholm, har jag ofta köpt smörgås på Sandys. Det har funnits vid Odenplan, som lades ned för ett bra tag sedan, och Hötorget, som nyligen har lagts ned. I dag fick jag ta en omväg via Stureplan, där Sandys än så länge finns kvar. Enligt expediten kommer den Sandys att läggas ned nästa år. Det är tråkigt, särskilt för min kära hustru, som tycker att Sandys gör världens bästa smörgåsar, när de har skagenröra och extra mycket ost. Om bara riktigt många människor skulle handla mycket på Sandys snart, kanske Sandys vid Stureplan inte läggs ned. Hoppet är det sista som överger människan.

måndag 9 december 2019

Ford som förnamn

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 5 december 2019 (mål nr 3189-18) godkänt Ford som förnamn.

Skatteverket, förvaltningen och kammarrätten hade alla avslagit ansökan, med hänsyn till namnets karaktär av efternamn. HFD kunde dock konstatera att namnet finns som förnamn i Sverige, även om det är vanligare som efternamn. Namnskick är en så personlig angelägenhet att stor valfrihet måste tillerkännas enskilda. Namnet kan inte anses ha så påtaglig karaktär av efternamn, att det därför är olämpligt som förnamn. Överklagandet bifölls.

Även om jag själv inte skulle ge ett barn namnet Ford i förnamn, håller jag med om HFD:s resonemang. Det är en bra, kortfattad dom.

måndag 2 december 2019

Mitt och ditt

I kväll hade jag en elcykel stående på sta’n. Batteriet var på cykeln, fastlåst. När jag kom tillbaka till cykeln var batteriet borta, stulet. Tänk att det skall vara så svårt att skilja på mitt och ditt.

lördag 30 november 2019

Dålig mottagning

Vi hade en router som slogs ut vid ett åskväder tidigare i höst. Med den gamla routern hade vi god mottagning via wifi i sovrummet. Den router vi ficki stället gav mycket sämre mottagning via wifi i sovrummet. Vi fick en ny, likadan. Mottagningen är fortfarande dålig via wifi i sovrummet. En ny apparat borde vara bättre, men så var det tydligen inte här.

tisdag 26 november 2019

Pensionsålder

Regeringen har utfärdat förordningen (2019:780) om riktålder för pension för år 2026. Den är utfärdad enligt regler i socialförsäkringsbalken och sätter riktåldern till 67 år.

Det är bra att riktåldern inte är lägre. Den skulle kunna vara högre. Vi lever allt längre och är allt friskare högre upp i åldrarna. Då kan vi ha högre pensionsålder.

måndag 25 november 2019

Märklig inbjudan

Kommunfullmäktiges ledamöter i Örebro kommun har fått inbjudningar till sammanträden med fullmäktige nästa år, för att anteckna det i sina kalendrar. Det är inget märkligt i sig. Det märkliga är att inbjudan kommer från kommunstyrelsen.

Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ. Det är där folkets främsta företrädare, direktvalda, sitter. Kommunfullmäktige lyder under svensk lag, men inte under någon annan instans i kommunen. Det är upp till kommunfullmäktige att besluta om sina sammanträdestider.

Inbjudningar till sammanträden med kommunfullmäktige skulle mycket väl kunna komma från fullmäktiges ordförande eller presidiet. Vad det finns för skäl att acceptera inbjudningar från kommunstyrelsen förstår jag inte. Det må vara praktiskt, men det är ologiskt att kommunfullmäktige blir inbjudet till sina egna sammanträden från kommunstyrelsen.

Jag låter inbjudningarna vara, åtminstone tills vidare. Det kan kanske finnas någon logisk förklaring.

onsdag 20 november 2019

Narva

Den 20 november 1700 (enligt då rådande svenskakalendern; 19 november enligt julianska och 30 november enligt gregorianska kalendern) stod slaget vid Narva. Det är en av Sveriges största militära segrar och detta är värt att firas. Även om slaget vanns, förlorades till sist kriget, tyvärr. Estland, där Narva ligger, avträddes av Sverige till Ryssland.

Odemokratisk aktion

Kommunfullmäktige i dag avbröts av ett antal åhörare, som i en gemensam aktion ställde sig upp och gick fram i salen och sjöng.

Sammanträdet med kommunfullmäktige pågick under sen eftermiddag. Några personer i kläder som gav sken av miljöaktivism hade kommit in tillsammans och slagit sig ned på åhörarplats. Plötsligt reste de sig allihop upp, började sjunga högt om klimatet och gick fram och ställde sig framför presidiet. Ordföranden slog klubban i bordet, bad dem sluta och talade om att det de gjorde var olagligt. De fortsatte ändå stå upp och sjunga. Ordföranden ajournerade mötet. Det dröjde sedaninte lång tid innan demonstranterna tystnade och gav sig av från salen.

Mötet kunde återupptas. Även om ingen påtaglig skada var skedd, gav demonstrationen en bitter eftersmak av osäkerhet. Om förkämpar för en hård klimatpolitik har så här liten respekt för de demokratiska processerna, hur tror de då att deras sak skulle gynnas, när de demokratiska församlingarna fattar beslut?

Det demonstranterna gjorde är förbjudet enligt 16 kap. 4 § första stycket brottsbalken:

4 §   Om någon genom våldshandling eller oljud eller på annat dylikt sätt stör eller söker hindra allmän gudstjänst, annan allmän andaktsövning, vigsel eller begravning eller dylik akt, domstols förhandling eller annan statlig eller kommunal förrättning eller allmän sammankomst för överläggning, undervisning eller åhörande av föredrag, döms för störande av förrättning eller av allmän sammankomst till böter eller fängelse i högst sex månader.”

Jag hoppas att polis, åklagare och domstol ser till att snabbt lagföra dessa demonstranter. Fullmäktiges sammanträden spelas in med ljud och bild, så bevisläget är gott.

Mord

Det talas och skrivs ibland i massmedia och sociala media om mord som ”avrättningar”. Meningen är att likna morden vid det kallblodiga dödande som sker vid avrättningar.

Det har inte skett några ”avrättningar” i Sverige. Dödsstraff är undantagslöst förbjudet enligt svensk grundlag. Mord har begåtts, men det är något mycket värre än avrättningar. Det är förnedrande mot offren att förminska gärningarna genom att kalla dem ”avrättningar”, som om de vore legitima. En avrättning skulle nämligen ske efter en regelrätt juridisk process, om vi hade haft dödsstraff i Sverige.

torsdag 14 november 2019

Återbetalning av bistånd

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 5 november 2019 (mål nr 4124-19) slagit fast att en man som fått försörjningsstöd enligt socialtjänstlagen (2001:453) måste betala tillbaka 25 900 kr. Orsaken är att han har sålt bilar med vinst, utan att redovisa det för socialtjänsten när han har ansökt om försörjningsstöd. Det är en bra dom, den som tjänar pengar på annat skall inte få försörjningsstöd.

onsdag 13 november 2019

För otydligt vitesföreläggande

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 4 november 2019 (mål nr 2798-19) avslagit en ansökan från Skolinspektionen om utdömande av cite gentemot en kommun. Orsaken var att vitesföreläggandet i många delar var för otydligt. Det återgav bara lagtext, utan att ange vilka problem som behövde åtgärdas i det enskilda fallet. Domen är bra, otydliga förelägganden skall inte leda till utdömda viten.

lördag 9 november 2019

Murens fall

I dag, den 9 november 2019, är det trettio år sedan Berlinmuren föll. Det var den mest påtagliga symbolen för de kommunistiska diktaturernas fall i centrala och östra Europa. Låt oss minnas det och se till att vi inte får några nya murar som Berlinmuren i framtiden.

onsdag 6 november 2019

Gustav II Adolfs framgångar

Breitenfeld och Lützen var stora segrar och grundlade religionsfriheten i Europa. Den mest bestående gränsen från Gustav II Adolfs tid är den i Stolbova 1617 fastslagna (från Teusina 1595) i stort sett nord-sydliga gränsen mellan Ryssland och nuvarande Finland.

måndag 28 oktober 2019

Folkbokföringsbrott

Från den 1 juli 2018 är det förenat med straffansvar att inte anmäla flytt i tid till Skatteverket. Det handlar om att folkbokföringen skall innehålla korrekta uppgifter. Hovrätten för Västra Sverige har den 23 oktober 2019 dömt (mål nr B 2971-19) en man för detta brott. Flytten hade skett innan den 1 juli 2018, men myndigheterna fick kännedom om flytten så pass lång tid senare att det ändå var ett brott. Brottet är perdurerande, som det benämns på fackspråk, det pågår från den senaste dagen för anmälan till dess anmälan görs. Det är bra att ny lag leder till verkställighet.

söndag 27 oktober 2019

Normaltid igen

Natten som var, ställde vi åter om klockorna från sommartid till normaltid. Debatten återkom som vanligt om vilken tid som borde gälla, när tidsomställningarna tas bort inom en nära framtid. Jag förespråkar normaltid, då solen står som högst på himmelen omkring kl. 12 i stället för kl. 13.

Det enda rimliga skälet för Sverige att ha ständig sommartid, vore om Finland åter skulle bli en del av riket och vi skulle vilja ha samma tidszon i hela kungariket.

fredag 25 oktober 2019

Dennis Mukwege

Den här veckan har det varit fredskonferens i Örebro. En av deltagarna har varit läkaren från Kongo dr Dennis Mukwege. Han fick Nobels fredspris förra året för sitt arbete för de som i konflikten i Kongo blivit utsatta för sexuellt våld. I kväll var jag och min fru på en fredsgudstjänst i Nikolaikyrkan, där Dennis Mukwege deltog och höll ett anförande. Det var mycket intressant. Kollekten gick till Dennis Mukweges sjukhus. Jag har aldrig tidigare givit så mycket pengar i kollekt som den här gången.

Delegation att överklaga saknades

Kammarrätten i Jönköping har i flera domar den 21 oktober 2019 (mål nr 918-19, 1081-19, 1740-19, 1741-19, 1830-19, 2211-19 och 2212-19) avgjort frågor om klagorätt för tjänstemän på kommunala myndigheter, när den statliga myndigheten Migrationsverket har beslutat om avslag i ärenden om statlig ersättning för mottagandet av utlänningar.

I flera kommuners myndigheters delegationsordningar saknades rätt för klagande tjänsteman att överklaga. De målen avvisades. Det var bara en kommunal myndighet som hade delegation till den tjänsteman som hade överklagat. I det senare fallet återvisades målet till förvaltningsrätten för avgörande i sak.

Det stämmer till eftertanke att så många kommunala myndigheter saknar delegationsordningar som gör att en tjänsteman kan överklaga, samt saknar rutiner för hur överklaganden skall gå till utan sådan delegation. Det är, rent ut sagt, klantigt av de kommunala myndigheterna. Kommunernas invånare får hoppas på att tjänstemän och politiker lär sig av detta.

tisdag 22 oktober 2019

Minoritetsåterremiss

Det finns bestämmelser i kommunallagen (2017:725) till skydd för minoriteter i kommunfullmäktige. Enligt 5 kap. 50 § första stycket kan en tredjedel av de närvarande ledamöterna rösta igenom återremiss av ett ärende. Det kallas för minoritetsåterremiss.

Vid dagens sammanträde med kommunfullmäktige i Örebro fick ordalydelsen i lagen betydelse. Det står att det är en tredjedel av de närvarande, inte av de totala, ledamöterna. Under slutet av dagen var inte alla 65 platser i fullmäktige besatta. När då 21 ledamöter röstade för återremiss, kom deupp i en tredjedel av de närvarande, även om 21 är mindre än en tredjedel av 65. Ärendet återremitterades därför.

Det är intressant att det kan spela så stor roll om alla platser i fullmäktige är besatta eller ej.

måndag 21 oktober 2019

Budgetfullmäktige

Det är budgetfullmäktige i Örebro kommun. Många politiker från alla olika partier går upp och säger sitt. Det kan hända att det är för att jag delar åsikter och insikter, men jag anser att mina partikamraters inlägg är bäst i debatten.

Än så länge har jag inte varit uppe och talat. Det får komma i morgon. Budgetfullmäktige sträcker sig över två dagar, för att alla anföranden skall få tid. Det är viktigt för demokratin att alla kommer till tals, även om det i principredan är känt för alla att de styrande partiernasbudget kommer att röstas igenom. I bästa falllåter väljare debatten vara en grund för hur de röstar om tre år.

tisdag 15 oktober 2019

Billig kvittering

Sverige spelade oavgjort mot Spanien i kvällens EM-kvalmatch. Det hade normalt varit ett glädjande resultat mot fotbollsstormakten Spanien. I den här matchen ledde dock Sverige länge, till dess Spanien kvitterade på en hörna. Det var dåligt svenskt försvarsspel, så det spanska målet var billigt. Detta ger grund för viss besvikelse. Sverige är ändå tvåa i gruppen, eftersom även trean Rumänien spelade oavgjort. Det kan mycket väl bli en svensk direktkvalificering till EM såsom grupptvåa.

Finland vann sin kvalmatch mot Armenien och ligger tvåa i sin kvalgrupp. Det lutar åt att Finland för första gången kommer att få spela i ett stort internationellt mästerskap i fotboll. Det vore roligt.

Jävig nämndeman, part får skadestånd

Justitiekanslern har beslutat den 27 september 2019 (dnr 2012-19-4.3.2) om skadestånd på 35 946 kr och därtill ombudskostnader på 5 175 kr till en part i ett tvistemål i domstol.

Det hade uppdagats efter ett tag att en av nämndemännen i tvistemålet också hade varit nämndeman i ett brottmål där målsägande och åtalad var samma personer som var motparter i tvistemålet. Rättegången fick därför ställas in och göras om, vilket medförde ekonomisk skada för parten. Denna skada ersätts genom skadeståndet.

Det är den enskilda jäviga befattningshavaren, som i första hand skall anmäla jäv. En nämndeman kan alltid fråga juristdomarna på domstolen till råds, om nämndemannen är osäker på om han eller hon är jävig. Jäv är inget att ta lätt på. Det är bättre att jäva ut sig en gång för mycket än en gång för litet. Nämndemän är utsedda av de politiska partierna och har ofta varit med i politiken en tid. Varje nämndeman bör därigenom och genom domstolens grundläggande utbildning för nämndemän vara medveten om riskerna för jäv.

Brottmålsdomen nämndes redan vid förberedelsen och fanns i handlingarna i målet. Justitiekanslern konstaterade att eftersom brottmålsdomen var känd i god tid före huvudförhandlingen, borde jävet ha uppmärksammats tidigare. Denna underlåtenhet ger grund för statens skadeståndsskyldighet.

Det är förvånande att nämndemannen i detta fall inte jävade ut sig. Beslutet om skadestånd är välgrundat och rätt, anser jag, men det är tråkigt att det skulle behövas.

Det här kan bli grund för ännu ett argument för dem som vill avskaffa nämndemännen i svenska domstolar.

måndag 7 oktober 2019

Successionsordningen är oförändrad

Hovet har i dag publicerat nyheten att Kungen har beslutat att minska omfattningen av kungahuset. Hädanefter skall bara kungens barn och kronprinsessans barn tillhöra detta och tituleras kungliga högheter. Prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn förblir prinsar och prinsessor och har kvar sina titulära hertigdömen, men får i övrigt en friare roll.

Den här ändringen innebär att apanaget påverkas och att uppdragen för kingahuset förändras. Den innebär inte att någon person förlorar sin plats i tronföljden och sin – om än mest teoretiska i flera fall – möjlighet att ärva tronen. Tronföljden regleras i successionsordningen, en av Sveriges grundlagar. Det är bara riksdagen som kan ändra på successionsordningen. Det saknas anledning att ändra på successionsordningen.

För sjuttio år sedan

Den 7 oktober 1949, för sjuttio år sedan i dag, grundades Tyska Demokratiska Republiken. Den gick allmänt under namnet Östtyskland. Den var allt annat än demokratisk. Det var en socialistisk diktatur i Sovjetunionens ledband, som förtryckte människor och dödade folk som försökte lämna landet. Lyckligtvis blev landet inte mycket äldre än fyrtio år. Regimen störtades hösten 1989 och en liten tid senare anslöt sig landet till den sant demokratiska Förbundsrepubliken Tyskland. Vi bör minnas förtrycket, så att det inte upprepas.

onsdag 2 oktober 2019

Vid någon tidpunkt får gränsen dras

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 25 september 2019 (mål nr 1122-19) avslagit ett överklagande av en person som hade dömts till fängelse och ville placeras på anstalt för kvinnor.

Personen var folkbokförd som man, men hade inlett medicinsk behandling för könsbyte till kvinna, använde sig av ett kvinnligt förnamn och uppträdde utåt som kvinna. Med hänsyn till övriga intagna på anstalter och att personens juridiska kön fortfarande var man, avslogs talan.

Det är en vettig dom. Hänsyn måste tas till alla människor, oavsett klagandens uppfattning om sitt kön. Någon tidpunkt måste vara avgörande för när en man som byter kön bör börja behandlas som kvinna, och vice versa. Här hade den tidpunkten ännu inte nåtts.

torsdag 26 september 2019

Svenska i rymden

Jessica Meir är svensk medborgare. Hon verkar vara beundransvärd. Det har dock inget att göra med att hon delvis är svensk, som hon deltar på en rymdfärd. Låt oss återkomma till nationell stolthet när det finns svenska bemannade rymdprogram. 🚀🙂

onsdag 25 september 2019

Skäl för återremiss?

Vid kommunfullmäktige i Örebro i dag, kom en motion från Moderaterna upp, där en representant från ett annat parti begärde återremiss på ärendet. När han tog upp frågan, hade han ingen motivering för yrkandet.

En återremiss handlar om att ärendet skall utredas på nytt. Den nya utredningen skall följa intentionerna bakom yrkandet om återremiss. Det är därför nödvändigt att kombinera en återremiss med en motivering. En ny utredning måste ha något konkret att utreda.

Debatten om motionen fortsatte. På frågor från andra i kommunfullmäktige kom det fram vissa övergripande skäl. De var allt annat än konkreta. Från Moderaternas sida röstade vi därför för att ärendet skulle avgöras i dag. Yrkandet om återremiss fick ändå majoritet. Det var tråkigt, särskilt med tanke på den korta och generella motiveringen till återremiss.

tisdag 24 september 2019

Olaglig stängning

Storbritanniens högsta domstol har dömt att premiärminister Boris Johnsons förslag att stänga parlamentet, det förslag som drottningen enligt praxis följde och beslutade om, var olagligt. Parlamentet stängdes således inte.

Vi lever i intressanta tider. Britterna lever i än mer intressanta tider.

torsdag 19 september 2019

Göran Greider om öknen?

Den socialistiske debattören och poeten Göran Greider har skrivit en text som han kallar ”Socialistisk predikan”. Den inleds med följande rader:

Den demokratiska socialismen
har en egen bergspredikan:
Av var och en efter förmåga
åt var och en efter behov
Jag vet ingen som klarar av att säga emot den
den är självklar som en klar himmel

Det finns faktiskt många som har framfört argument mot de där orden: ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”. Det borde räcka att påpeka att människor behöver känna att de själva tjänar på det de gör, oavsett sina behov. Jag ser inget skäl att här upprepa alla övriga argument. Däremot tycker jag att det är passande att Göran Greider beskriver dessa socialistiska slagord som en klar himmel. I de delar av världen där himmelen oftast är klar, är det ytterst sällan nederbörd, marken är ofruktbar och räknas som öken. Så blir också ett socialistiskt samhälle med tiden: ofruktbart som en öken. När människor inte får vad de tycker att de förtjänar för sitt arbete, blir för litet arbete utfört. Samhället blir då ofruktbart, som en öken.

tisdag 17 september 2019

Tragedi för 210 år sedan

I dag för 210 år sedan slöts fredsfördraget i Fredrikshamn mellan Sverige och Ryssland. Sverige avträdde östra rikshalvan, i stort sett det som nu är Finland. Det är den hårdaste freden i svensk historia och den största tragedin i Nordens historia. Rimligtvis var det också den största enskilda tragedin under Napoleonkrigen. Sverige stred på den goda sidan, men gick hårt sargat ur konflikten. Finland reste sig inte förrän den 6 december 1917, då det förklarade sig självständigt från Ryssland.

Finland var en del av Sverige från åtminstone 1200-talet fram till 1809. Det är tragiskt att landet behövde delas.

Räddningsvägar på Gimo herrgård

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 11 september 2019 (mål nr 9018-18) fastställt ett föreläggande från Räddningsnämnden i Uppsala kommun om att ordna utrymningsvägar till ett antal hotellrum i flyglar till disponentbostaden på Gimo herrgård.

Hotellägaren hade flera invändningar. Det var tillräckligt att i de aktuella rummen kunna ta sig ut via fönstren, som låg i markplan. Rummen var sådana att just de inte hyrdes ut till funktionshindrade. Kulturvärdet på byggnaderna hindrade ombyggnad för att ordna ytterligare ytterdörrar som utrymningsvägar. Länsantikvarien motsatte sig förändring av fasaderna. Konsekvensen av föreläggandet skulle bli att hotellverksamhet inte skulle kunna bedrivas i dessa delar av lokalerns.

Kammarrätten konstaterade att föreläggandet syftade till att skydda liv och hälsa. Intresset av att bereda skydd mot skador skall komma i första hand. Utrymning i de aktuella delarna sv lokalerna avsåg en relativt begränsad del av bolagets totala verksamhet. Mot den bakgrunden framstod nämndens skälighetsbedömning som väl avvägd. Då föreläggandet både var nödvändigt och skäligt upprätthöll kammarrätten det.

Domen är ett exempel på när kulturella värden kommer i konflikt mot moderna politikers och byråkraters krav på säkerhet för enskilda människor. Allt kan inte vara helt säkert i livet. Jag anser att domen går för långt. Det hade varit bättre att, som förvaltningsrätten, upphäva just detta föreläggande.

fredag 13 september 2019

Kommunal flaggning

Det har uppstått debatt om hur kommuner bör reglera sin flaggning, sedan Sölvesborgs kommun ändrat på sina riktlinjer och bestämt att prideflaggan inte skall få förekomma på kommunens flaggstänger.

Jag har inget emot det frihetliga budskap som prideflaggan står för. Med risk för att låta fördomsfull, tycker jag ändå inte att det är självklart att kommunen skulle flagga med den eller andra flaggor med liknande symbolik.

Kommunen bör i första hand enbart flagga med Sveriges och sin egen flagga. Det är även rimligt att kunna flagga med andra nationsflaggor, för att välkomna särskilda internationella gäster. EU-flaggan kan hissas t.ex. den 9 maj.

Om andra personer eller organisationer vill hissa sina flaggor på kommunens flaggstänger, kan det förvisso finnas regler i kommunen om att hyra ut flaggstänger som har lägre prioritet än de för Sverige och den egna kommunen. Då kan arrangörerna av pridefestivaler och liknande hyra in sig på dessa flaggstänger och hissa prideflaggor. Det borde tillfredsställa de flesta.

Det är i sammanhanget tråkigt att min hemkommun Örebro aldrig hissar sin egen flagga.

tisdag 10 september 2019

Är dessa de bästa?

Ungefär samtidigt med riksdagens öppnande utnämndes Ann Linde till ny utrikesminister. Hon har även tidigare varit statsråd, men får nu en av de tyngre posterna i regeringen.

Ann Linde var en av de som fick skulden för säkerhetsbristerna på Transportstyrelsen, som avslöjades 2017. Hon är inte den enda som då fick sluta, men som har fått komma tillbaka. Anders Ygeman är en annan.

Det faller sig naturligt att fråga om Socialdemokraterna verkligen inte har fler bra företrädar? Måste de ta personer, som tidigare har avgått på grund av skandaler, till heders igen?

Det är skrämmande, med tanke på att rörelsen fortfarande är stor. Det är samtidigt en allmängiltig förklaring och motsvarar också bristen på bra personer högt upp i många andra partier.

söndag 8 september 2019

Arton år

I dag har jag och min fru varit giftai arton år. Vi har hunnit med mycket på de åren. Samtidigt känns det som om det inte alls var länge sedan vi gifte oss. Det är väl för att det var en såpass minnesvärd dag, att den har blivit kvar i klart minne.

tisdag 3 september 2019

Intrångsersättning

Mark- och miljööverdomstolen har i dom den 29 augusti 2019 (mål nr M 6362-18) fivit en markägare rätt till intrångsersättning från kommunen, för att kommunen har beslutat att mark omfattas av ett vattenskyddsområde. Bestämmelserna för vattenskyddsområdet hindrar ägaren att bruka marken på det sätt ägaren önskar och anars skulle få göra. Det är en bra dom, eftersom den ger skydd till markägaren.

söndag 1 september 2019

Anonyma vittnen?

Moderaterna på riksnivå har gått ut med ett antal förslag för att förbättra möjligheterna att komma åt grov och organiserad brottslighet. Flera av förslagen är bra. Det finns också ett förslag om att pröva att tillåta anonyma vittnesmål. Jag förstår inte nyttan med detta. Hur mycket bevisvärde skulle ett anonymt vittnesmål kunna tillmätas?

lördag 31 augusti 2019

Vård

Sjukhusen i Sverige ger bra vård, till låg kostnad för den svensk som så behöver. Det har jag aldrig varit mer tacksam över än nu. Min fru behöver omfattande sjukhusvård just nu. Det är bra att den vården finns.

onsdag 28 augusti 2019

Prorogued Parliament

På förslag från premiärministern, har Drottningen av Storbritannien och Nordirland fattat beslut om att parlamentet inte skall sammanträda under en tid från början av september till mitten av oktober. Begreppet i brittisk statsrätt heter Prorogue the Parliament. Det finns ingen direkt motsvarighet till detta i Sverige, så vitt jag kan förstå, men det liknar mest att parlamentet ajourneras. Det rör sig inte om att parlamentet upplöses, varpå det annars skulle bli nyval.

Premiärministern lade fram förslaget, för att parlamentet inte skulle rösta bort att Storbritannien och Nordirland lämnar EU den 30 oktober. Detta har setts som kontroversiellt. Framför allt de som inte vill lämna EU, eller vill ha en mer ordnad och gradvis övergång från medlemskap till att stå helt utanför EU, har uttryckt att det är kontroversiellt.

Det bör påpekas att det inte är något nytt eller udda att ”Prorogue the Parliament”. Det är inte odemokratiskt, eftersom det är ett instrument som finns i brittisk statsrätt. Jag kan förstå de som argumenterar emot att premiärministern lade fram förslaget. Drottningens beslut att godkänna det är inte det minsta kontroversiellt. Det hade varit mycket mer kontroversiellt om hon hade avslagit förslaget, då hade hon gått emot praxis och blandat sig i det politiska spelet på ett sätt som hon förväntas att aldrig göra.

Nyheterna kring hur Storbritannien och Nordirland lämnar EU fortsätter att vara intressanta.


måndag 26 augusti 2019

Platsinformation

De senaste dagarna har jag läst ett antal olika inlägg i sociala media med rekommendation om att ladda ned SOS-appen till sin mobiltelefon. En påstådd fördel är att appen noterar var telefonen finns och skickar platsinformationen till SOS alarm, för den som ringer dit.

Jag ser inte nyttan i detta. Jag ser alltid till att appar inte får notera min position, därför att jag inte vill att det skall registreras. Det är min ensak var jag befinner mig. Därtill vet jag alltid själv var jag befinner mig, så om jag behöver ringa SOS alarm, kan jag tala om det för larmoperatören. Det behöver jag ingen app till.

Mitt privatliv är mer värt för mig, än en app som kan skicka min platsinformation för den osannolika händelse att jag skulle behöva ringa SOS alarm utan att veta var jag skulle befinna mig. Mot denna bakgrund skulle jag också avråda de flesta från att skaffa SOS-appen. Möjligen kan den vara bra att ha för människor med mycket dåligt lokalsinne. Jag behöver den inte.

onsdag 21 augusti 2019

Sanktionsavgift enligt dataskyddsförordningen beslutad

Datainspektionen har beslutat den 20 augusti 2019 (dnr DI-2019-2221) om sanktionsavgift enligt dataskyddsförordningen. Det är första gången för ett sådant beslut i Sverige.

Skälet till sanktionsavgiften är i huvudsak att program för ansiktsigenkänning har använts utan att dataskyddsförordningens regler har följts. De biometriska uppgifter som används för ansiktsigenkänning är känsliga personuppgifter som enligt hivudregeln i art. 9 inte får behandlas. Något tillämpligt undantag har inte åberopats.

Det är bra att det kommer beslut om sanktionsavgift. Det blir början på att Sverige kan vara med och utveckla rättspraxis.

Den kommunala gymnasienämnd som måste betala sanktionsavgift får trösta sig med att vara historisk.

måndag 19 augusti 2019

Förseningsavgifter efter elektroniska utskick

Kammarrätten i Jönköping har i dom den 11 juli 2019 (mål nr 435-19) avslagit ett överklagande om förseningsavgift enligt skatteförfarandelagen (2011:1244).

Klaganden hade själv anmält sig till möjligheten att få post från myndigheter elektroniskt via tjänsten Mina meddelanden. Under sommaren 2018 fick hon påminnelser dit från Skatteverket om att lämna in självdeklaration. Hon hävdade dels att hon inte hade kommit åt sin e-post då hon inte varit på sitt vanliga arbete, dels att hon trodde att hon redan hade lämnat in deklarationen. Hon anförde att Skatteverket borde ha skickat påminnelse med vanlig post, när hon inte svarade på den första påminnelsen.

Det är en bra dom. Den som själv har anmält att hon vill ha myndigheters post elektroniskt, kan avanmäla det. Gör hon inte det, måste myndigheterna kunna lita på hennes egen uttryckta önskan att få meddelanden den vägen. Av domskälen att dömaa ligger felet hos klaganden, då skall överklagandet avslås. Det kan tyckas hårt och byråkratiskt, men vad vore alternativet?

söndag 18 augusti 2019

Sen kallelse

I onsdags, den 14 augusti, fick jag en kallelse till ett styrelsemöte onsdagen den 21 augusti. Jag var redan upptagen den dagen och tiden, så jag fick lov att lämna återbud. Det är andra mötet i rad med samma styrelse som jag inte kan gå på. Möjligen meddelades det vid förra mötet när detta möte skulle vara, men jag hade inte fått den informationen. Det är tråkigt att få besked så pass sent att det är hög risk att tiden redan är bokad.

måndag 12 augusti 2019

Makulerat behöver inte återskapas

En man hade begärt ut en handling från en kammarrätt, som hade haft handlingen vid avgörandet av ett sekretessmål. Målet var avslutat och handlingen makulerad. Mannen överklagade då till Högsta förvaltningsdomstolen och yrkade bland annat att kammarrätten skulle åläggas att återställa handlingen och lämna ut den till honom.

I dom den 8 augusti 2019 (mål nr 3841-19) avvisar Högsta förvaltningsdomstolen yrkandet om att återställa handlingen.

Det är en bra dom. Om en myndighet skulle kunna åläggas att återställa makulerat material, skulle det i princip bli omöjligt för myndigheter att gallra handlingar. Arkiven skulle behöva bli oerhört mycket större, utan att det skulle ge några praktiska fördelar. Myndigheter måste kunna gallra och makulera handlingar och veta att detta är definitivt. Högsta förvaltningsdomstolens dom stödjer detta.

söndag 11 augusti 2019

Helljus

Härom kvällen körde jag bil på landsväg, när det precis hade börjat skymma. Det var fortfarande lika ljust som det ofta är dagtid. Trots detta mötte jag flets bilister som hade helljuset på. Jag kan inte förstå varför. Det var inte ens så mörkt att helljuset kunde göra skillnad för deras sikt, däremot kunde det blända mötande trafikanter. Människor gör umderliga val ibland.

söndag 4 augusti 2019

Statslösa palestinier

Det finns omkring 30 000 personer i Sverige som är statslösa, har fått beslut om utvisning från Sverige, men eftersom de saknar medborgarskap i något land finns det inget land som måste ta emot dem.

En stor andel av dessa människor är palestinier. Sverige har erkänt Palestina som stat och ger mycket bistånd till Palestina. Det borde gå att villkora detta bistånd med att Palestina ger medborgarskap år de palestinier som finns i Sverige med utvisningsbeslut och tar emot dem.

torsdag 1 augusti 2019

Inget faktiskt behov – inget bistånd

Kammarrätten i Jönköping har i dom den 17 juli 2019 (mål nr 1358-19) avgjort att en kommunal socialnämnd gjorde rätt, när den nekade en ung man bistånd. Hans föräldrar hade köpt den mat och de hygienartiklar han behövde, utan att de behövde göra detta. Själv hade han köpt en del kläder, men hade för övrigt lagt pengar på nöjen såsom gokart och Playstation Network.

Domstolen konstaterar att bistånd enligt socialtjänstlagen är det offentligas yttersta skyddsnät, till den som inte har några andra medel till sin försörjning. Även om den unge mannens föräldrar inte hade behövt försörja honom, så hade de gjort det. Han hade därför andra medel till sin försörjning än bistånd från socialtjänsten.

Det är en bra dom, anser jag. Alla egna möjligheter skall vara uteslutna, innan den enskilde skall ha rätt till bistånd.

Detta hindrar inte föräldrar och andra anhöriga från att någon gång ibland bjuda på mat. Då handlar det inte om att den som söker bistånd blir försörjd av sina närstående. Om föräldrar köper all mat och den som har fått bistånd lägger mycket på nöjen, är situationen annorlunda. Så var det i det här fallet. Då är det rätt att den enskilde inte får bistånd från socialtjänsten.

torsdag 25 juli 2019

Korrekt presidentvapen

När den amerikanske presidenten för några dagar sedan deltog på ett möte för ett konservativt studentförbund, visade de en felaktig bild av presidentvapnet på skärmen bakom presidenten. Det är viktigt att sådana saker blir korrekta. Här var det flera saker som var fel, till synes för att deiva med presidenten. Studentorganisationen säger att det blev fel av misstag. Samtidigt har den ansvarige för att visa den felaktiga bilden av vapnet nu avskedats, vilket känns överilat om det var ett misstag.

Kanske är det fler som lär sig hur vapnet faktiskt skall se ut, genom den här historien? I så fall för den något bra med sig.

onsdag 24 juli 2019

Föreskrifter som borde uppdateras

Tidigare fanns det en statlig svensk myndighet som hette Arbetarskyddsstyrelsen. Den ersattes 2001 av Arbetsmiljöverket.

Arbetarskyddsstyrelsen utfärdade 1994 Arbetarskyddsstyrelsens föreskrifter (AFS 1994:1) om arbetsanpassning och rehabilitering. Till föreskrifterna utfärdades också allmänna råd.

Föreskrifterna gäller fortfarande oförändrade, de allmänna råden likaså.

När det gäller föreskrifterna är det inte så underligt, även om en ny ansvarig myndighet brukar se över föreskrifter från äldre myndigheter och åtminstone överföra dem till sin egen författningssamling. Föreskrifterna är kortfattade och allmänt hållna, de fungerar fortfarande.

Det är mer förunderligt att de allmänna råden har fått gälla oförändrade. Allmänna råd är förvisso inte bindande, men bör givetvis hållas uppdaterade. De här allmänna råden hänvisar bland annat till lagen (1962:381) om allmän försäkring och till sekretesslagen (1980:100), båda dessa lagar är upphävda sedan flera år tillbaka.

Arbetsmiljöverket borde se över föreskrifterna och de allmänna råden och uppdatera dem, anser jag.

tisdag 23 juli 2019

Ny brittisk ledare

Boris Johnson blir ny ledare för Konservativa partiet i Storbritannien. I morgon blir han ny premiärminister efter Theresa May.

Den främste motståndaren i ledarstriden var den nuvarande utrikesministern Jeremy Hunt. För mig framstår Hunt som en mer sansad politiker. Om jag hade varit britt och partimedlem, hade jag nog röstat på Hunt som ny partiledare.

Det finns nog ändå en poäng i att det blir en övertygad anhängare av att lämna EU, som nu får bli den premiärminister som ser till att det blir gjort. Om inte heller Boris Johnson lyckas, vem skulle då lyckas? Det blir dock inte lätt, Johnson vill lämna EU utan avtal, något som parlamentet redan har röstat emot. Hur som helst, blir det intressant att se vad som händer framöver.

måndag 22 juli 2019

Kort slagsmål i ishockey inte straffbart

Hovrätten för Skåne och Blekinge har i dom den 17 juli 2019 (mål nr B 1788-19) frikänt en ung man från åtal om misshandel, som han fällts för i tingsrätten. Det rörde sig om ett slagsmål på några sekunder strax efter avblåsning under en ishockeymatch, där båda slagskämpar utdelade slag, men den åtalade var den som slagits mest.


Hovrätten konstaterar att den åtalade genom sin gärning gjort sig skyldig till brottet misshandel. Samtidigt hänvisar hovrätten till en dom av Högsta domstolen, NJA 2018 s. 591, där Högsta domstolen uttryckte att våldshandling som begåtts under utövande av organiserad idrottsutövning ändå kan vara tillåten med stöd av allmänna regler om samtycke och social adekvans. Det finns också i ishockeyn ett regelverk om utvisning, avstängning och så vidare, som tar hand om otillåtet beteende inom ramen för idrotten. Mot denna bakgrund frikänner hovrätten den åtalade. Han behöver då inte heller betala skadestånd eller avgift till brottsofferfonden.


Det här är en bra dom. Den stämmer överens med det gamla talesättet: den som ger sig in i leken, får leken tåla. Det förekommer ett visst mått av våld inom ishockeyn. Regelverket stävjar våldet, men det är ändå känt för alla utövare att korta slagsmål av det slag som bedömdes i denna dom trots regelverket förekommer. Korta slagsmål i nära anslutning till spelet och som inte leder till bestående men, får utövarna tåla. Det är rimligt att utövarna inte döms till straff för det av de allmänna domstolarna.

torsdag 18 juli 2019

Arrogans

I går var jag och köpte en maträtt på ett välbesökt café i centrala Örebro. Jag går inte dit, om jag inte blir ombedd; de tar nämligen inte kontant betalning, vilket jag tycker är oförskämt och arrogant. Den här gången hade jag dock blivit ombedd att handla just där. De har god mat, vilket måste vara grunden för framgången, trots personalens även i övrigt arroganta attityd till kunderna.

Det tog tid för personalen att förstå min order och att ta betalt. Den ende i personalenssom log, var den som hade svårt att förstå vad jag bad om, han log en kort stund precis när han bad om ursäkt för det. När jag sedan stod och väntade på maten, tyckte de att jag borde gå och sätta mig i stället.

Jag hade bett om extra sås, enligt den beställning jag hade fått med mig. Då fick jag extra Skagenröra i stället. När jag ifrågasatte det, sade en i personalen bara att Skagenröra är det enda såslika de har på den maträtten, därför tog de på extra röra. Det föll dem tydligen inte in att fråga mig först.

Maten skulle jag ta med mig. Det hade jag specificerat tydligt. Jag fick maten i en plastburk, men utan någon påse eller annat att ta den i. Påsen fick jag be om. Jag fick en påse, utan en enda kommentar, men med ett kroppsspråk som visade hur jobbig jag tydligen var.

Efteråt gick jag till ett äldre konditori i närheten och köpte Wienerbröd. Där möttes jag av leenden och en varm känsla av att jag som kund var välkommen, inte jobbig. Dit går jag mycket hellre igen.

tisdag 16 juli 2019

Start för femtio år sedan

För femtio år sedan i dag lyfte raketen med månlandaren i Apollo 11, den som för första gången tog människor till Månens yta. Landningen skedde den 20 juli. Det är årsdagar av en stor historisk händelse.

måndag 15 juli 2019

Är "talibaner" en grupp skyddad från hets?

Hovrätten för övre Norrland har i dom den 8 juli 2019 (mål nr B 325-19) dömt en kvinna för hets mot folkgrupp, för att hon i ett allmänt spritt inlägg på Internet har uttryckt sig så att hon har jämställt "talibaner" med "apor".


Enligt 16 kap. 8 § brottsbalken gör den, som i ett uttalande eller annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning mot en folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse, sexuell läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck, sig skyldig till hets mot folkgrupp. Brottet kan ge fängelse i upp till två år eller, om brottet är ringa, böter.


Enligt åklagarens gärningsbeskrivning handlade åtalet om att kvinnan hade uttalat sig nedsättande om "invandrare", trots att det i uttalandet inte nämndes annat än "talibaner". Det kan ha att göra med att kvinnan vid polisförhör medgivit att hon med uttalandet avsett flyktingar på en flyktingförläggning, även om detta inte framgår av det uttalande som var föremål för prövning i domstolarna.


Tingsrätten friade kvinnan från åtalet.


I hovrättens domskäl står det: "Enligt hovrättens mening utgör talibaner en viss grupp i lagens mening och uttalandena kan inte förstås på annat sätt än att i vart fall denna grupp i hennes uttalanden benämnts som apor." Det här är det enda som står om hovrättens bedömning av talibaner som en sådan grupp som skulle vara skyddad av bestämmelsen mot hets mot folkgrupp. Det finns inget resonemang om invandrare eller flyktingar i hovrättens domskäl.


Talibaner är ingen nationell eller etnisk grupp. Så vitt jag har förstått, är det snarast en politisk grupp med vissa islamistiska religiösa förtecken för sin politiska ideologi. Normalt skyddas inte medlemmar av politiska partier eller grupperingar av förbudet mot hets mot folkgrupp som sådant. Det är möjligt att hovrätten menar att talibaner är en grupp som definieras av sin trosbekännelse, men det framgår inte av domskälen. Det är tråkigt att domskälen inte är mer utvecklade på denna punkt. Innan jag läste denna dom, skulle jag inte ha trott att talibaner utgjorde en sådan grupp som skyddades av förbudet mot hets mot folkgrupp. Det vore intressant om domen skulle överklagas och Högsta domstolen skulle bevilja målet prövningstillstånd.

söndag 14 juli 2019

Tragedi

Den 14 juli firas i Frankrike, för att det var då år 1789 en mobb stormade den gamla fästningen Bastiljen i centrala Paris. Det var en handling av symboliskt värde, men med liten praktisk betydelse. Det har ändå blivit den dag som påminner om franska revolutionen. Det är inget att fira. Revolutionen ledde först till något som kunde ha utvecklats till en konstitutionell monarki under fredliga former. Det var dock alltför många opportunister och revolutionärer som fick för mycket makt. Snart övergick revolutionen i ett skräckvälde, när det sedan blev någon ordning i landet under Napoleon Bonaparte, förde han revolutionära strömningar ut över Europa i blodiga krig. Frankrike och världen hade mått bättre utan revolutionen 1789. Denna revolution är därför inget att fira.

torsdag 11 juli 2019

Kasus

Kasus är en substantivform. I svenskan sägs det ofta att det finns två kasus: nominativ och genitiv. Nominativ är grundform, genitiv är en form som pekar på ägande.

Sedan finns det de som säger att svenskan inte har ett genitiv-s, utan att det är en s.k. klitisk partikel. Det skulle bero på att den ibland sätts sist i en fras med flera ord: ”kungen av Danmarks” i stället för ”kungens av Danmark”.

Det må så vara att svenskan bara har nominativ och inte genitiv. I så fall har svenskan i alla fall ett kasus.

Så som jag skrev tidigare, är kasus en substantivform. Ett språk med noll kasus måste då vara ett språk utan substantiv över huvud taget. Hur skulle ett sådant språk fungera? Finns det sådana språk? Kan man tänka sig ett sådant språk?

fredag 5 juli 2019

Grovt förtal vid anklagelse om våldtäkt

Nacka tingsrätt har i dom den 3 juli 2019 (mål nr B 7995-18) dömt en kvinna för grovt förtal gentemot en manlig regissör. Hon hade i samband med Metoo-uppropen skrivit på fora på nätet i novemberoch  december 2017 anklagat honom för att ha våldtagit henne vid ett tillfälle på 1990-talet. Det anmäldes inte då och de två personerna hade helt olika bild av händelsen. Han såg allt som helt frivilligt. Uppgiften om att det var en våldtäkt skall ha kommit först i november och december 2017.

Tingsrätten, som konstaterar att anklagelsen gäller ett mycket allvarligt brott, fann att uppgifterna var ostyrkta och blivit vida spridda, inte minst i branschen där mannen arbetar. Händelsen bör därför betraktas som grovt förtal. Hon dömdes till villkorlig dom, dagsböter och att betala skadestånd.

Det är en bra dom. Yttrandefriheten måste ha sina begränsningar. Det är orimligt att man skulle kunna anklaga utpekade personer för allvarliga brott som inte kan styrkas.

måndag 1 juli 2019

Märklig dom om kostnader i förskolan

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 20 juni 2019 (mål nr 10160-18) fastställt en dom från Förvaltningsrätten i Stockholm, där det förs ett märkligt resonemang om kostnader i förskolan i förhållande till maxtaxa.


En friförskola förelades vid vite av kommunen den låg i, att upphöra med att kräva att föräldrarna till barnen som gick där själva skulle stå för blöjor till barnen. Detta ansågs vara en avgift utöver den högsta avgift friförskolan kunde ta ut enligt reglerna om maxtaxa i förskolan.


Friförskolan överklagade, men fick avslag både i förvaltningsrätten och nu i kammarrätten. Friförskolan hänvisade till att praxis var olika i olika delar av landet och att blöjor borde ses som en sådan personlig tillhörighet såsom kläder, som föräldrarna får stå för. Det hjälpte inte.


Förvaltningsrätten skrev bland annat så här:


Enligt förvaltningsrättens mening innebär det förhållandet att en förskola inte tillhandahåller blöjor till barn som är i behov av detta i förskolan att vårdnadshavare till dessa barn påförs en kostnad som får anses vara en nödvändig förutsättning för att delta i förskolans verksamhet och därmed utgör en avgift.



Det här är ett märkligt resonemang, anser jag. Precis som friförskolan anförde, måste föräldrarna stå för barnens kläder. Varför skulle föräldrarna då inte kunna stå för barnens blöjor? Blöjorna är inte en merkostnad för att barnen är på förskolan, utan är en kostnad som föräldrarna skulle ha för barnen ändå. Detta gäller oavsett vilken typ av barnomsorg barnen skulle ha eller om barnen vore hemma. Det kan väl ändå inte vara så att förvaltningsrätten, och kammarrätten som avslår överklagandet av denna dom, anser att barnen inte skulle behöva blöja, om de inte vore på förskolan? Det är rimligtvis bara under en sådan förutsättningen som kostnaden för blöjor vore en merkostnad för föräldrarna.


En sådan här dom ger ett löjets skimmer över hur kommunala myndigheter och domstolar tolkar reglerna kring maxtaxan.

söndag 30 juni 2019

Frihandel med sydamerikanska länder

EUoch den sydamerikanska handelsalliansen Mercosur har kommit överens om ett frihandelsavtal. Det sägs vara det största någonsin för EU. Mercosur omfattar Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay, så det kan stämma.

Frihandel är bra, det berikar världen och dess invånare. Det finns kritiker, såsom en del miljöorganisationer, men handel ökar välståndet och med högre välstånd satsar vi också mer på bättre miljö. Jag ser mest fördelar med avtalet.

fredag 28 juni 2019

Årsdag för två tragedier

I dag är det 310 år sedan slaget vid Poltava. Det räknas ofta som slutpunkten för Sveriges stormaktstid. Det är en av den svenska historiens största tragedier. Följden blev också tragisk för invånarna i Estland, Ingermanland, Livland och Karelen, som kom under rysk överhöghet.

Det är i dag också 105 år sedan mordet på ärkehertig Franz Ferdinand. Det blev startskottet för första världskriget, på grund av många olyckliga omständigheter och politiker villiga att gå i krig. Första världskriget får. nog räknas som historiens största tragedi, inte minst mot bakgrund av att det ledde till kommunismens, fascismens och nazismens framgångar, andra världskriget, Förintelsen och en utveckling under 1900-talet med mindre fredlig och demokratisk utveckling och färre monarkier än vad det annars hade varit.

Det var en bättre dag i dag.

Flyktingstatus till könsstympare

Migrationsöverdomstolen har i två domar den 17 juni 2019 (mål nr 14584-18 och 14585-18) beslutat att bevilja ett gift par flyktingstatus i Sverige, trots att de har låtit könsstympa sina tre döttrar som små.


Familjen kom ursprungligen från Somalia. Könsstympningarna skedde i flyktingläger i Jemen 2005, 2007 respektive 2010. En asylsökande är utesluten från rätt till asyl i Sverige, om sökanden har begått ett grovt, ickepolitiskt brott utanför Sverige innan ankomst till Sverige, enligt 4 kap. 2 b § första stycket 2 utlänningslagen (2005:716).


Domstolen för ett långt resonemang med genomgång av internationella konventioner och hänvisning till lagar i andra länder. Det är inte förbjudet med könsstympning i Somalia eller i Jemen. Domstolen konstaterar att könsstympning som har skett utomlands kan leda till lagföring i Sverige, även om den har skett i ett land där det är lagligt. Samtidigt uttrycks i förarbetena till lagen (prop. 1998/99:70 s. 11) att det inte vore rimligt att asylsökande föräldrar skulle löpa risk att åtalas i Sverige om de kom till Sverige med barn som tidigare könsstympats enligt traditioner i hemlandet. Svensk rätt är också restriktiv när det gäller uteslutning från flyktingstatus. Sammanfattningsvis landar domstolen i att flyktingstatus skall beviljas.


Ur rättssäkerhetssynvinkel är domen rimlig. Brotten skedde enligt tradition och där det inte var olagligt, innan resan till Sverige. Samtidigt rör det sig om tre brott som innebär misshandel med livslånga bestående men. Kan det finnas skäl för Sverige att verka för att könsstympning skulle regleras i internationella konventioner som ett folkrättsbrott eller liknande? Då skulle inte bara Sverige, utan även många andra länder, kunna ta större krafttag mot detta hemska brott.

måndag 24 juni 2019

OS till Milano

Stockholm kommer inte att bli värd för vinter-OS 2026. Det blir i stället Milano som får den äran.

Det hade i och för sig varit roligt med OS i Sverige. Risken hade dock varit att spelen skulle gå med stor förlust och att det ytterst skulle vara de svenska skattebetalarna som skulle få betala notan. Det vill jag inte vara med om. Då är det bättre att Milano och Italien får stå risken för den ekonomiska förlusten.

torsdag 20 juni 2019

Avgift för offentlighetsuttag

Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 17 juni 2019 (mål nr 6975-18) slagit fast den gamla principen att avgift kan tas ut av den som vill ha kopior av allmänna handlingar från en myndighet. Det strider inte mot tryckfrihetsförordningens bestämmelser om handlingars offentlighet.

Utslaget var väntat. Domskälen är kortfattade, men fullt tillräckliga. Det är en bra dom.

onsdag 19 juni 2019

Konst i kommunen

Engelbrektsstatyn på Stortorget i Örebro var privat finansierad genom en nationell insamling. Kommunstyrelsens ordförande Kenneth Nilsson (S) nämner ändå den vid kommunfullmäktige i dag, när han pratar om konst bekostad av Örebro kommun. Eftersom den statyn inte var offentligt finansierad, är jämförelsen inte tillämplig. Om det hade varit frågan om att resa en staty över Engelbrekt i dag, hade Moderaterna sagt nej till en kommunal finansiering, men ja till en staty bekostad av en nationell insamling.

lördag 15 juni 2019

Vätternrundan

I dag körde jag bil mellan Askersund och Motala. Därtill var jag nödd och tvungen, eftersom jag skulle skjutsa hem en hund. Sådant behöver göras ibland, när man är hundägare.

Samtidigt pågick motionscykelrundan Vättern runt. Det innebar att bilisterna fick dela vägen med en mängd cyklister och hastigheten var nedsatt till 60 km/h. Detta hade inte varit något problem, om alla bilister bara hade hållit 60 km/h. Tyvärr var det många bilister som körde mycket långsammare än så och vid ett tillfälle stod trafiken helt still i bortåt en kvart. Det är jobbigt att köra bakom så dåliga bilförare. Jag kom fram, i alla fall, och inga cyklister skadades någonstans längs vägen, vad jag kunde se.

tisdag 11 juni 2019

Uppgiftsminimering


Kammarrätten i Stockholm har i dom den 4 juni 2019 (mål nr 1719-19) dömt i ett mål om offentlighetsuttag, där uttag har nekats med hänvisning till dataskyddsförordningens princip om uppgiftsminimering.

 

Riddarhuset hade begärt ut uppgifter från Skatteverkets folkbokföringsdatabas SPAR över alla nyfödda barn i Sverige till manlig vårdnadshavare med maka. Syftet för Riddarhuset var att fullfölja sin årliga komplettering av den svenska adelns genealogi, som Riddarhuset har gjort sedan 1760-talet. Riddarhuset ansåg att en sådan komplettering baserat på begärt uttag var den enda rimligt framkomliga vägen.

 

Skatteverket nekade uttaget med hänvisning till 21 kap. 7 § offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), som bl.a. säger att uppgifter får beläggas med sekretess och därför inte lämnas ut, om det kan antas att uppgifterna skulle användas i strid mot dataskyddsförordningen. Skatteverket hänvisade till att adeln utgör mindre än 1 % av den svenska befolkningen och behandling av uppgifter om samtliga nyfödda skulle gälla en stor andel personuppgifter som aldrig berör Riddarhusets verksamhet. Det skulle då strida mot dataskyddsförordningens princip om uppgiftsminimering i art. 5.1.c. Riddarhuset överklagade och hänvisade bland annat till att urval tidigare hade kunnat göras, enligt personuppgiftslagen, samt att överflödiga uppgifter omedelbart skulle raderas av Riddarhusets personuppgiftsbiträde för behandlingen. Kammarrätten avslog överklagandet, i huvudsak på de grunder som Skatteverket hade angivit.

 

Jag är personligen litet förvånad över domen. Jag hade inte tänkt mig att principen om uppgiftsminimering skulle kunna dras så långt, så att man inte ens skall kunna göra ett uttag ur ett offentligt register för att sedan omedelbart radera de flesta uppgifterna, när detta framstår som den enda rimligt framkomliga vägen att nå önskat resultat. Så vitt jag vet, är detta den första domen där ett liknande resonemang har förts. Om Riddarhuset överklagar domen bör det vara möjligt att få prövningstillstånd hos Högsta förvaltningsdomstolen. Det vore intressant att läsa högsta instansens avgörande av denna fråga.

 

söndag 9 juni 2019

Grand Slam-titlar

Rafael Nadal (ESP) vann årets Franska Öppna i tennis, hans tolfte totalseger i turneringen och artonde grand slam-titel totalt. Han har därmed närmat sig Roger Federers (SUI) rekord på 20 grand slam-titlar.

På 1990-talet tyckte man att det var fantastiskt att Pete Sampras (USA) kunde slå rekord med 14 grand slam-titlar. Nu ligger han bara på fjärde plats på listan över herrar med många grand slam-titlar, Novak Djokovic (SRB) har femton titlar.

Frågan är om det är sämre konkurrens i toppen av världstennisen nu, jämfört med 1970-talet då Björn Borg slog igenom eller 1980-talet, då Mats Wilander och Stefan Edberg tog grand slam-titlar. Samtidigt saknas det svenskar som kan hävda sig i de största tennisturneringarna. Svensk tennis var fantastisk då, kan den inte bli det igen? Kan inte bredden i världstoppen bli större, exempelvis med svenskt deltagande?

Det kanske blir annorlunda på 2020-talet.

torsdag 6 juni 2019

Nationaldagen

I dag är det Sveriges nationaldag. Den firas den 6 juni av flera orsaker.

Den främsta orsaken torde vara att Gustav I valdes till kung denna dag år 1523, då Sverige var nästan helt befriat från den danskkontrollerade Kalmarunionen.

En annan orsak har varit 1809 års regeringsform. Det var en bra grundlag, frihetlig för sin tid, som överlevde in på 1970-talet. Det tråkiga med 1809 års regeringsform är orsaken att den tillkom: Sveriges förlorade krig mot Ryssland, då östra rikshalvan blev det ryska storfurstendömet Finland, och den därpå följande statskuppen. Sverige borde ha satsat allt på att återfå Finland, där folket fortfarande ville vara svenskar. Det var synd att man gav upp Finland och i stället bytte bort Svenska Pommern, där folket också var nöjda med det svenska styret, mot en lös union med Norge som inga norska invånare ville ha.

Den 6 juni är också dagen då Sveriges flagga i sin nuvarande form hissades officiellt för första gången, 1906. Detta var sedan unionen med Norge hade upplösts och unionsmärket i flaggan därför togs bort.

onsdag 5 juni 2019

Nationalafton

Vi firar påskafton, Valborgsmässoafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton i Sverige. Aftnarna är ofta föremål för större fester än de påföljande dagarna. I morgon är det Sveriges nationaldag och helgdag. Hur många firar nationalafton i dag? 😉🇸🇪

måndag 3 juni 2019

Brittiskt rekord i att inte använda kol

Storbritannien har länge konsumerat mycket kol för att producera elektricitet. I slutet av maj i år hade de en period av två veckor utan att el producerades av kol. Det låter kanske inte mycket, med svenska mått mätt, men är ändå positivt. Mänskligheten kan lämna kolförbränning bakom sig.

tisdag 28 maj 2019

Förbud mot spridning av vissa bilder

Det har länge varit förbjudet att fotografera på rättegångar. Enligt departementsskrivelsen Ds 2019:10 föreslås nu att detta förbud kompletteras med ett förbud mot att sprida fotografier som har tagits trots detta förbud. Förslaget beror på att det med modern teknik har blivit allt lättare att ta och sprida fotografier.

Normalt tycker jag inte att det skall finnas generella förbud mot spridning av bilder, förutom de hinder som kan bero på upphovsrätt. Det här är dock ett undantag. När det finns ett generellt förbud mot att fotografera, är det logiskt att även förbjuda de fotografier som trots allt har tagits. Jag ser inga särskilda hinder mot ett sådant förbud. Det är en bra idé.

söndag 26 maj 2019

Valsedlar på statens bekostnad

Det är bra om man som partiledare har kunskap om vallagen innan man uttalar sig. Det har inte Gita Nabavi (FI).

”Feministiskt initiativ blir av med sitt mandat enligt SVT:s vallokalsundersökning som ger dem 0,8 procent. Partiledaren Gita Nabavi säger till SVT att det var ganska väntat.

– Det var ganska väntat. Vi hoppas verkligen på 1 procent så att vi kan få valsedlar nästa gång. Det var valsedlar som gjorde att vi kom in förra gången, säger hon till SVT.”

Rätten till valsedlar på statens bekostnad regleras i 6 kap. 8 § vallagen (2005:873), vars första stycke lyder:

”8 §   Följande partier som ställer upp i ett val har rätt till valsedlar på statens bekostnad:
   1. vid val till riksdagen: parti som vid valet får eller vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet eller som ändå är eller genom valet blir representerat i riksdagen,
   2. vid val till landstings- eller kommunfullmäktige: parti som är eller genom valet blir representerat i fullmäktige,
   3. vid val till Europaparlamentet: parti som vid valet får eller vid något av de två senaste valen till Europaparlamentet har fått mer än 1 procent av rösterna i hela landet.”

Feministiskt initiativ har alltså rätt att få valsedlar på statens bekostnad även nästa val till Europaparlamentet, baserat på valresultatet 2014, oavsett valresultatet i år.

måndag 20 maj 2019

Nationell integritetsrapport


Datainspektionen har givit ut Nationell integritetsrapport 2019.

Här är ett par viktiga punkter:
 

"•Tre av fyra medborgare är i någon mån oroliga för hur deras personuppgifter används. Var sjätte medborgare har redan använt någon av GDPR-rättigheterna. Det visar att det är en viktig fråga för många hur deras personuppgifter används. 

 

•Tre av fyra företag och myndigheter tycker att GDPR-implementeringen har gått bra. Samtidigt bedömer bara hälften av verksamheterna att de har ett kontinuerligt och systematiskt arbete med dataskydd. Det finns med andra ord mycket kvar att göra."

 



 

söndag 19 maj 2019

Kränkta av fantasier

Vissa människor verkar känna sig kränkta av nästan vad som helst nu för tiden. Det gäller i synnerhet utifrån påstådd rasism, sexism och liknande. I den här artikeln berättas det om anklagelser om att fantasyberättelser är kränkande. Det är inte klokt. Har folk inget bättre för sig, än att leta efter saker att bli kränkta av?

lördag 18 maj 2019

Om jag vore jurygrupp

Varje gång jag ser på Eurovisionsångtävlingens final, brukar jag rangordna låtar som om jag vore jurygrupp. I år var det svårt, eftersom det inte var något riktigt bra bidrag. Här är ändå min lista.

12. Norge
10. Vitryssland
8. San Marino
7. Danmark
6. Malta
5. Cypern
4. Albanien
3. Tjeckien
2. Tyskland
1. Azerbajdzjan

fredag 17 maj 2019

Långsamt på utrikesdepartementet

JO har i beslut i två ärenden den 8 maj (dnr 8599-2018 och 265-2019) hårt kritiserat utrikesdepartementet vid Regeringskansliet för långsam handläggning av ärenden om utlämnande av allmänna handlingar. I det ena fallet har ärendet tagit ett år och fyra månader, i det andra elva månader. Bristerna är desamma som i tidigare ärenden där JO har granskat utrikesdepartementet för samma sak.

Ärenden om utlämnande av allmänna handlingar skall ske snyndsamt. I princip får inga andra ärenden prioriteras högre. Det är anmärkningsvärt att utrikesdepartementet inte klarar av en så basal myndighetsuppgift. Kritiken från JO är välbehövlig.

tisdag 14 maj 2019

Dom mot klottrande konstnär

Svea hovrätt har i dom den 10 maj 2019 (mål nr B 10977-18) fastställt tingsrättens dom mot konstnären Sara Berlin, som med några personer till hade klottrat ned en utomhusbassäng som tillhör Stockholms stad. Sara Berlin döms till villkorlig dom och dagsböter flr crov skadegörelse och till att betala skadestånd för sanering av bassängen.

Konstnären yrkade i första hand att bli frikänd och hänvisade bland annat till att hon hade haft för avsikt att själv återställa bassängen. Hon hade dock inget tillstånd från ägaren i förvög. Det är bra att hon fälls till ansvar för detta brott. Andras egendom får inte förstöras.

onsdag 8 maj 2019

Rösträtt

Ett förslag från en riksdagsledamot från Miljöpartiet om att klimataktivisten Greta Thunberg skulle få tala inför riksdagens ledamöter har avslagits. Talmannen har fattat beslutet efter överläggningar med gruppledarna för riksdagspartierna. Avslaget beror framför allt på att riksdagen ör till för ledamöterna och regeringens ledamöter.

Det är artonårsgräns för att rösta och att bli vald till riksdagen. Jag anser att om riksdagen skulle bjuda in utomstående talare, borde de åtminstone ha åldern inne för detta.

tisdag 7 maj 2019

Återkallad ordensvärdighet

Sedan en riddare av Nordstjärneorden har dömts till fängelse för våldtäkt och domen har vunnit laga kraft, har kungen beslutat att återkalla den riddarvärdighet av Nordstjärneorden som tidigare har tilldelats denne dömde man.

Det här var ett bra beslut. Det är rimligt att den som döms till fängelse för våldsbrott blir av med en tilldelad riddarvärdighet. Det skedde några timmar efter att Högsta domstolen beslutat att inte meddela prövningstillstånd, så att domen vunnit laga kraft. Det var precis lagom lång tid efteråt.

Kungen gjorde det bra.

Gredelin

Det finns grupper för de flesta olika intressen på Facebook. En sådan grupp, som jag är med i, heter Bevara gamla ord och uttryck 2.0. Det är uppenbart av namnet vad gruppen handlar om. Det är en andra sådan grupp, därav talet 2.0.

I dag handlade en diskussion om ordet gredelin, ett ord för den färg som numera brukar benämnas lila. Det gav mig inspiration till följande limerick.

Det var en vacker kvinna från Santorini
som hade en klänning hon var gredelin i
men det hände ofta att det stormade så hårt
att hon i den yviga klänningen hade svårt
att inte bli stående i bikini

söndag 5 maj 2019

Hög musik

I går kväll såg jag en s.k. raggarbil, en gammal amerikansk bil, rulla i centrala Örebro. Sidorutorna var nedvevade och det hördes musik på hög volym från bilen. Den passagerare som satt närmast sidan som vette mot mig hade öronproppar i öronen. Hade det inte varit bättre att spela musik på lägre volym? Då hade passageraren sluppit ha öronproppar i öronen och personer utanför bilen hade inte behövt höra musiken lika tydligt.

Kameraövervakning utan tillståndsplikt

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att kamerabevakningslagen ändras så att Kustbevakningen, Polismyndigheten, Säkerhetspolisen och Tullverket får bedriva kamerabevakning utan tillstånd av Datainspektionen. Syftet är att förbättra möjligheten att bekämpa och lagföra brott med hjälp av kamerabevakning.

Jag är tveksam till att syftet uppnås, genom att tillståndsplikten för kameraövervakning tas bort. Möjligen kan det i vissa fall gå fortare att ordna kameraövervakning, när tillstånd inte behövs, men i sådana fall där det är bråttom skulle tillståndet kunna sökas i efterhand inom viss tid i stället. Kameraövervakning är integritetskränkande till sin natur. Det behövs noggrann prövning, helst av en oberoende myndighet med fokus på integritetsfrågor, som Datainspektionen. Förslaget bör inte bli verklighet.

onsdag 1 maj 2019

Ny kejsare

Kejsar Akihito av Japan har abdikerat och hans son Naruhito har tillträtt som kejsare. Akihito avgick av hälsoskäl och på grund av hög ålder. Nu tituleras Akihito kejsare emeritus.

Det finns de som har uttryckt att Sveriges kung borde abdikera till förmån för kronprinsessan. Jag kan inte se att det är nödvändigt. Kungen är inte sjuk och inte alls så gammal som kejsare emeritus Akihito. Situationerna är inte jämförbara.

tisdag 30 april 2019

Dom för folkmord

Svea hovrätt har i dom den 29 april 2019 (mål nr B 6814-18) dömt en man för bland annat folkmord till livstids fängelse och höga skadestånd. Gärningarna begicks i Rwanda 1994

Det är bra att rättvisan kan komma ikapp en person som begår folkrättsbrott även så här långt senare. Samtidigt friades mannen på flera punkter, vilket visar hur svårt bevisläge det kan vara i den här typen av mål. För rättssäkerhetens skull skall beviskraven vara hårda, men jag förstår om flera människor ändå blir besvikna. De får trösta sig med att det ändå blev livstids fängelse för mannen.

lördag 27 april 2019

Kronan faller

Den svenska kronan faller, inte minst som resultat av Riksbankens senaste beslut om den s.k. räntebanan.

En fallande krona, jämfört med valutor som euro och dollar, visar att svensk ekonomi inte går bra. Sverige behöver en ny, mer ansvarsfull politik. En borgerlig, moderatledd regering skulle klara av det. Vår nuvarande regering klarar det uppenbarligen inte.

Det lär komma en lågkonjunktur snart. Sverige är ovanligt illa förberett för det.

söndag 14 april 2019

Riksdagsval i dag

Det är riksdagsval i Finland i dag.

Jag hoppas på stora framgångar för Samlingspartiet, som är Finlands motsvarighet till Moderaterna (och inspirationen till efterledet i partinamnet Moderata Samlingspartiet).

lördag 13 april 2019

Svar

Jag fick ganska bra svar på mina frågor om positionering av mobiltelefoner. Svaret innehöll i huvudsak följande.

”Utskottets ställningstagande
Det finns flera exempel där personer i nöd inte har kunnat redogöra för alarmoperatören var de befinner sig, vilket har försvårat räddningsinsatsen. Utskottet anser följaktligen att ett hinder för automatisk informationsdelning mellan en nödställd person och samhällets alarmeringstjänst kan leda till att möjlig- heterna att få hjälp begränsas. När det gäller hjälpsökande som ringer från smarta mobiltelefoner, skulle positioneringen kunna ske snabbt och exakt. Tekniken finns alltså, men gällande lagstiftning hindrar detta om inte den hjälpsökande uttryckligen godkänner positionering med hjälp av funktionerna i den smarta telefonen. Detta är dock inte alltid möjligt, exempelvis om den hjälpsökande är mycket allvarligt skadad. En modern lösning är t.ex. Advanced Mobile Location (AML) som per automatik kan skicka en position till en operatör när man ringer nödnumret. Ett annat exempel på lösning är det franska Système d’alerte et d’information des populations (SAIP) med en funktion som möjliggör för individer att skicka gps-koordinater till en alarmeringstjänst för att underlätta för räddningstjänsten att lokalisera personer i nöd. Det är i sammanhanget viktigt att värna den personliga integriteten i samband med positionering.
Utskottet föreslår därför med tillstyrkande av motionerna 2018/19:533 (L), 2018/19:1203 (M), 2018/19:1669 (M) yrkande 2 och 2018/19:1754 (M) att riksdagen ställer sig bakom det som utskottet anför om att regeringen skyndsamt bör se över möjligheterna att samhällets alarmeringstjänst ska tillåtas positionera hjälpsökandes mobiltelefoner per automatik och att riksdagen tillkännager detta för regeringen.”

torsdag 11 april 2019

Hyllningskör och frågor

En riksdagsledamot som tillhör mina vänner på Facebook skrev i dag och berättade att riksdagen hade bifallit en avhennes motioner. Det gällde att tillåta automatisk positionering av hjälpsökandes mobiltelefoner.

De flesta kommentarerna blev bara en del av en hyllningskör. Jag kan inse fördelar med automatisk positionering i nödfall, men ställde följande frågor. Hur kommer automatiken att vara reglerad? Vad kommer att avgöra om positionssökning får ske? Hur kan felaktigt utnyttjande av positionssökningen beivras? Görs en konsekvensbedömning avseende dataskydd (enligt art. 35 dataskyddsförordningen) redan i lagstiftningsarbetet?

Människors rätt till privatliv och att inte bli positionerade måste beaktas. Det skall bli intressant att se vad jag kan få för svar på mina frågor.

tisdag 9 april 2019

Vinter-OS

Sveriges socialistiska regeringhar bestämt sig för att stödja Stockholms ansökanom att få arrangera vinter-OS 2026.

Jag hade hoppats att både Stockholm och Milano hade fått nej från sina politiker. Då skulle det inte finnas någon kandidatstad kvar. IOK skulle då få tänka om, när det gäller sina krav på arrangerande städer och länder.

tisdag 2 april 2019

Avanmälan som arbetssökande är överklagbart

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 28 mars 2019 (mål nr 4132-18) kommit fram till att Arbetsförmedlingens beslut att avanmäla en person som arbetssökande är ett överklagbart beslut. Ett sådant beslut medför flera rättsföljder och kammarrätten anser inte att det är tillräckligt att exempelvis kunna överklaga ett beslut om indragen ersättning från a-kassan. Den som avanmäls kan alltså överklaga Arbetsförmedlingens beslut om detta. Det är en klok dom, jag skulle göra samma bedömning.

torsdag 28 mars 2019

Körkort bör förbli id-handling

När jag arbetade på Transportstyrelsen, i över tio år, lade jag och flera kolleger ned många dagars och månaders arbete på att göra svenskt körkort till en mer säker id-handling.

Enligt en ny statlig utredning, Ett säkert statligt ID-kort – med e-legitimation (SOU 2019:14), skall körkortet inte längre vara id-handling. Bara pass och särskilt statligt id-kort skal vara statlig id-handling.

Det här framstår som onödigt och gör att mycket arbete av Transportstyrelsen blir förgäves. De flesta svenskar lär vilja att körkortet fortsätter vara id-handling. Förutsättningarna finns, men utredningens vilja saknas.

Jag hoppas att regeringen och riksdagen gör en annan bedömning och att körkortet får förbli statlig id-handling.

onsdag 27 mars 2019

Dålig kommunal ekonomi

Vid kommunfullmäktige i dag tog de styrande partierna upp ett ärende om att skjuta till flera miljoner  kronor till skolorna i kommunen. Detta beror på att skolorna samfällt annars skulle få ett stort och tidigare oförutsett budgetunderskott.

Det värsta är inte att kommunen har dålig ekonomi. Det värsta är att denna dåliga ekonomi till så stor del var oförutsedd. Hur kan vi veta att de besparingar och de tillskjutna medel som det nu fattas beslut om är tillräckliga? Kanske är ekonomin ännu sämre? Kanske är ekonomin rent av bättre? Hur kan vi veta, när vi måste fatta beslut efter förutsättningar som har förändrats så mycket? Det är inte klokt.

I debatten frågade jag hur vi kan veta att de här insatserna är tillräckliga och vad de styrande partierna gör för att vi skall slippa överraskningar av detta slag i framtiden. Jag fick inga svar.

fredag 22 mars 2019

Fyllnadsval går bra vid proportionella val

Mandatperioden 2010-14 valdes kommunstyrelsen i Örebro kommun med proportionella val. Detta är en särskild, mer uppstyrd form av val till kommunala styrelser eller nämnder, där ledamöter och ersättare väljs strikt proportionellt efter styrkeförhållandena i kommunfullmäktige. Efter en tid avgick successivt personer ur kommunstyrelsen. Det fanns inga bestämmelser i den då gällande kommunallagen (1991:900) om fyllnadsval till en proportionellt vald nämnd eller styrelse, varför det först antogs att sådana val inte fick ske.

När så många personer avgått att det började bli ett verkligt problem, fyllnadsvalde kommunfullmäktige ändå personer till kommunstyrelsen. Beslutet överklagades inte och blev därför inte juridiskt prövat.

Nu har Kammarrätten i Göteborg i dom den 19 mars 2019 (mål nr 903-909-18) avslagit en talan om kommunalbesvär mot ett likadant fyllnadsval i Trelleborgs kommun. Kammarrätten fann att det saknades förbud i lagen, varför det var upp till kommunfullmäktige att bestämma hur eventuella fyllnadsval skulle gå till. De fyllnadsval som hade skett, hade alltså varit lagliga.

Mot bakgrund av denna dom i kammarrätten, kan vi dra slutsatsen att Örebro kommunfullmäktige gjorde rätt som beslutade om fyllnadsval till kommunstyrelsen mandatperioden 2010-14.

tisdag 12 mars 2019

Krav på hederligt levnadssätt för medborgarskap

Det framgår av 11 § 5 lagen (2001:82) om svenskt medborgarskap, att den som ansöker om svenskt medborgarskap genom naturalisation måste ha haft och kunna förväntas ha ett hederligt levnadssätt.


Migrationsöverdomstolen har i dom den 8 mars 2019 (mål nr UM 10656-18) slagit fast att en man som får rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, och vars vård har förlängts på grund av risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag, inte uppfyller kravet på hederligt levnadssätt. Migrationsverkets beslut om att avslå ansökan om medborgarskap fastställs därmed.


Det här är en bra dom. Det borde stå klart för alla att en person som är intagen för rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning och där vården förlängs på grund av risk för återfall i allvarlig brottslighet, inte uppfyller kravet på hederligt levnadssätt. Någon vidare diskussion om detta kan jag inte tycka är nödvändig.

måndag 11 mars 2019

Dom för finansiering av IS verksamhet m.m.

Solna tingsrätt har i dom den 8 mars 2019 (mål nr B 3678-18) bland annat dömt fyra män för finansiering av IS verksamhet, samt dömt en man för förberedelse till terroristbrott. Den senare får längst straff, sju års fängelse och livstids utvisning, men är också den ende som döms till utvisning. Det kan finnas skäl att vara kritisk mot domen, kanske är den inte i alla delar hård nog. Det är ändå bra med fällande domar i ett sådant här mål.

söndag 10 mars 2019

Personval och partival

Sverige har ett valsystem som är ett utpräglat partivalssystem. Ibland klagar folk på det, de vill se mer personligt ansvar från politikerna och vill därför ha mer personvalsinslag.

I Finland finns det stora inslag av personval, även om det i grunden också är ett partivalssystem. Den svenskspråkiga tidningen HBL har en valkompass byggd på partiernas åsikter. Det finns också statsvetare som nu föreslår att inslaget av partival skall öka. De tror att det skulle öka valdeltagandet, eftersom det finns väljare i Finland som inte röstar, för att de inte tycker att de hittar rätt person att rösta på. En möjlighet att rösta bara på parti skulle kunna läka den bristen.

Det finns fördelar och nackdelar med alla valsystem. Jag anser att det system vi har i Sverige i stort sett fungerar bra. De som klagar på dåligt inflytande, är ofta de som inte engagerar sig – det är i alla fall min erfarenhet. En rask övergång till ett annat valsystem, till exempel det finska, vore ingen god lösning om vi inte först har analyserat nackdelarna med det systemet. Här ovan är några nämnda. Jag tror att det vore bättre med varsamma och försiktiga reformer inom det svenska systemet i stället för att införa något helt nytt.

torsdag 7 mars 2019

Ingen utvisning på grund av barn

Svea hovrätt har i dom den 28 februari 2019 (mål nr B 856-19) beslutat att en man som döms till fängelse för våldtäkt och narkotikabrott inte skall utvisas ur landet efter avtjänat straff. Hovrättens majoritet motiverar det med den nära relation som mannen har med sin son, som är svensk medborgare och bor med sin mor i Sverige.


Ett hovrättsråd och en nämndeman är skiljaktig. Efter en mer utförlig beskrivning av mannens förhållande till sonen och tveksamheter i vad som bevisats härvidlag, kommer de fram till att mannen bör utvisas på tio år efter avtjänat fängelsestraff.


För min del skulle jag vilja lägga till en omständighet till skälen för utvisning. En man som har begått våldtäkt är ingen bra förebild för ett minderårigt barn. Ur den synvinkeln vore det bättre för barnet om mannen utvisades, det skulle skydda barnet från skadligt inflytande från en man dömd för våldtäkt.

lördag 2 mars 2019

Begränsad överföring av personuppgifter till Storbritannien


Svenska myndigheter och företag bör göra sig redo för att möjligen neka överföringar av personuppgifter till Storbritannien, när Storbritannien lämnar EU.

 
För närvarande ser det ut som om Storbritannien kommer att lämna EU den 29 mars 2019 utan något särskilt utträdesavtal. I sådant fall kommer Storbritannien att bli ett tredjeland utan beslut av EU-kommissionen om adekvat skyddsnivå. Enligt den brittiska dataskyddsmyndigheten kan det ta flera månader innan det är klart med ett sådant beslut av EU-kommissionen. Detta skulle hindra ett fritt flöde av personuppgifter från Sverige till varje person som finns i Storbritannien.

 
Ovanstående förhållande påverkar inte Guernsey, Isle of Man och Jersey, som är självstyrande områden under den brittiska kronan, redan står utanför EU och redan har beslut om adekvat skyddsnivå.

Bostad tillåts inte vid skjutfält

Bodens kommun har beslutat att neka bygglov för att bygga om en bygg ad nära ett skkutfält till bostad. Beslutet överklagades ända upp till regeringen, men sökandena fick inte rätt. Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 26 februari 2019 (mål nr 5647-18)efter rättsprövning förklarat att regeringens beslut står fast.

Det är högst rimligt att neka bygglov för bostadsändamål intill ett skjutfält. Då slipper de militärer som använder skjutfältet oroa sig över att boende intill störs av buller.

onsdag 27 februari 2019

Bistånd nekas till olovligt hyresavtal

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 19 februari 2019 (mål nr 5036-18) slagit fast att en man inte hade rätt till bistånd enligt socialtjänstlagen (2001:453) för bostadshyra. Orsaken var att han bodde i en lägenhet som han hyrde i andra hand, utan att hyresvärden hade lämnat sitt tillstånd.

Kammarrätten var inte enig.

Jag är enig med kammarrättens majoritet. Hyresvärden måste få säga sitt om en andrahandsuthyrning, utan hyresvärdens godkännande är andrahandshyresavtalet ogiltigt. Det vore inte rimligt att bevilja bistånd för ett avtal som är ogiltigt. Ägarens rätt får inte trädas förnär genom bistånd till ett sådant avtal.

tisdag 26 februari 2019

Ogiltig föreskrift

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 18 februari 2019 (mål nr 719-18) bifallit en talan mot ett beslut av Socialstyrelsen. Skälet var att Socialstyrelsens beslut byggde på en föreskrift, utfärdad enligt ett bemyndigande i en förordning, men där lagen inte hade medgivit regeringen att utfärda ett sådant bemyndigande.

Domen var inte enhällig. Det är ändå bra att domstolar utnyttjar rätten att ogiltigförklara beslut för att bemyndigandet inte har varit lagligt.

torsdag 21 februari 2019

Biblioteksregeln


Kammarrätten i Jönköping har i en dom den 14 februari 2019 (mål nr 207-19) tillämpat den s.k. biblioteksregeln på Kriminalvårdsverkets säkerhetshandbok. Säkerhetshandboken, som uppdateras kontinuerligt och är tillgänglig för de anställda via intranätet, anses ha en sådan funktion att den kan jämställas med en skrift i en myndighets bibliotek. Den är därför ingen allmän handling och den skall sålunda inte lämnas ut till den person som har begärt att få ut den som allmän handling.

 

Det var en intressant dom. Jag hade inte omedelbart tänkt tanken att en sådan här skrift inte skulle vara allmän handling och att biblioteksregeln skulle vara skäl till det. När jag läser domen, tycker jag att domskälen övertygar.

 

söndag 17 februari 2019

Gömd förälder ger inte rätt till underhållsstöd

Kammarrätten i Sundsvall har i dom den 8 februari 2019 (mål nr 1612-18) avslagit en talan om att en kvinna skall beviljas underhållsstöd för de minderåriga barn hon har och som bor hos henne.

Barnens far vistas på okänd ort, sedan han 2015 fick ett beslut om utvisning från Sverige. Han och kvinnan har sedan dess fått ytterligare ett barn, fött 2017. Bara för att två personer bor påolika plats, innebär det inte att de har flyttat isär, utan det kan ändå ses som att de har hushållsgemenskap. Gemensamma barn födda efter att tvåpersoner flyttade isär är ett tydligt bevis på fortsatt förhållande och hushållsgemenskap. Någon rätt till underhållsstöd förelåg då inte.

Det är en vettig dom. Det är svårt att se någon alternativ utgång i ett sådant här fall.

Lämnade samarbetet, men vill ha det kvar

Centerns partiledare Annie Lööf har uttryckt att hon vill att Moderaterna och Kristdemokraterna skulle bestämma sig för ett fortsatt samarbete med Centern och Liberalerna inför valet 2022. Det är ett märkligt sätt att uttrycka sig, för en partiledare som lämnade samarbetet för att samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i stället. Centern verkar både vilja ha kakan och äta den.

onsdag 13 februari 2019

Inget utlämnande av obefintliga handlingar

Det kan tyckas självklart att en myndighet inte kan lämna ut handlingar som offentlighetsuttag, när handlingarna inte finns på myndigheten. Likafullt kan sådana beslut överklagas och prövas av högsta instans ibland.


En kammarrätt beslutade att inte lämna ut handlingar som den inte hade. Detta beslut överklagades till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), som dömde i målet den 11 februari 2019 (mål nr 6506-18).


Kammarrätten hänvisade till rättsfallet RÅ 1996 ref. 19. HFD invände att det målet rörde en annan sak, nämligen frågan om en handling var allmän över huvud taget och därmed föremål för offentlighetsuttag. I det aktuella målet handlade det om handlingar där det kunde finnas sekretess.


De i målet aktuella handlingarna var inlånade till en kammarrätt för avgörande av ett ärende om sekretess överklagat från en kommunal nämnd. De var då förvarade hos och inkomna till kammarrätten och utgjorde därmed allmänna handlingar där fram till dess att de återsändes till den kommunala nämnden i samband med att målet avgjordes. När sedan klaganden i målet hörde av sig till kammarrätten för att därifrån få ut handlingarna, förvarades de inte längre hos kammarrätten. Kammarrätten beslutade att inte lämna ut några handlingar. Kammarrättens beslut att inte lämna ut handlingarna överklagades, men HFD avslog överklagandet, eftersom det inte fanns några handlingar att lämna ut.


Det var en vettig dom, kortfattad och bra.

tisdag 12 februari 2019

Finlandssvensk ledamot av Svenska Akademien

Tua Forsström, finlandssvensk poet, har valts till den första finlandssvenska ledamoten an Svenska Akademien.

För kanske femton år sedan skrev jag till Svenska Akademien och frågade varför de aldrig haft någon finlandssvensk ledamot. Då fick jag till svar att ledamöterna måste vara svenska medborgare. Det är bra att detta hinder uppenbarligen inte finns kvar.

lördag 9 februari 2019

Ovetskap om lagen är ingen ursäkt

En kvinna med ursprung i Afghanistan, men som har bott i Sverige sedan 2015, har dömts för misshandel av två av sina barn. Domstolen har satt ned straffet, för att hon skall ha varit ovetande om att misshandel av barn är förbjudet i Sverige, att hon har varit isolerad och är analfabet.

Jag anser inte att argumenten för lägre straff håller. Ovetskap om lagen är ingen ursäkt. Analfabetism är ingen ursäkt, inte heller det som rimligtvis är självvald isolering.

Åklagaren bör överklaga och hovrätten bör skärpa straffet.

lördag 2 februari 2019

Sent svenskt besked

EU-kommissionen beslutade den 23 januari 2019 om att Japan har adekvat skyddsnivå för överföring av personuppgifter dit från EU/EES. Det är av stor betydelse för både EU/EES och Japan. I beslutet finns det ingen bestämmelse om att det finns någon tidsperiod innan beslutet träder i laga kraft.


I Sverige har Datainspektionen ansvaret för tillsyn enligt dataskyddsförordningen. För att underlätta för personuppgiftsansvariga i Sverige, har Datainspektionen en lista med de länder för vilka EU-kommissionen har fattat beslut om adekvat skyddsnivå. Den listan är ännu inte uppdaterad med Japan. Det vore intressant att få veta varför. Det ser ut som om det bara är ett förbiseende.

onsdag 30 januari 2019

Adekvat skyddsnivå för personuppgifter i Japan

EU-kommissionen har fattat beslut om att Japan är ett sådant tredjeland gentemot EU/EES där personuppgifter har adekvat skydd, att personuppgifter kan överföras dit utan vidare enligt dataskyddsförordningen. Det är positivt för skyddet av personuppgifter och för handeln mellan EU/EES och Japan. Något negativt med detta kan jag inte se.

söndag 27 januari 2019

Förintelsens minnesdag

Det är Förintelsens minnesdag i dag.

Förintelsen är det mest vedervärdiga som människor har gjort, genom sin utstuderade grymhet.

Samtidigt är den som förnekar Förintelsen en sorglig ursäkt för nazist. Riktiga nazister bejakar och hyllar Förintelsen.

fredag 25 januari 2019

Frisyrer

Det har varit en del diskussioner om den nya kulturministerns frisyr. Vissa personer tycker att det inte skall diskuteras, för att det bara rör hennes utseende.

Jag har svårt att förstå mig på argument om att man inte skall döma en person efter hans eller hennes utseende. Det finns mycket med utseendet som vi väljer själva, som frisyr, kläder etc. Dessa medvetna val gör vi delvis för att sända signaler till våra medmänniskor. Varför skall då våra medmänniskor inte få döma oss efter dessa signaler?

Aktivitetsloggar


Kammarrätten i Göteborg har i dom den 21 januari 2019 (mål nr 4362-18) slagit fast att aktivitetsloggar, som en kommunal myndighet kan få från en annan kommunal myndighet med rutinbetonade åtgärder hos den andra myndigheten, är allmänna handlingar och därför kan lämnas ut så länge inte sekretess råder i några delar. Det är ingen uppseendeväckande dom, men ganska intressant.

tisdag 22 januari 2019

Ännu ingen jurist som justitieminister

Sverige har en ny regering, men fortfarande ingen jurist som chef för justitiedepartementet. Det är nu mer än tolv år sedan det senast var det. Jag förstår mig inte på denna märkliga tradition.

Visst finns det många jurister bland tjänstemännen på justitiedepartementet. De kan ge många goda råd. Det är emellertid lättare att ta till sig av goda råd, för den som själv har samma grundläggande utbildning och en liknande yrkesbakgrund.

Enligt 1809 års regeringsform skulle minst två statsråd vara jurister.

söndag 13 januari 2019

Om att utestänga socialdemokrater

Det finns alltid fördelar med att hålla Socialdemokraterna borta från regeringskansliet.

Det tyngsta skälet är att Socialdemokraterna är socialistiska. De kommer alltid att föra en socialistisk politik, vilket är negativt för Sverige och svenskarna.

Ett nästan lika tingt skäl är att Socialdemokraterna är ett maktparti. Varje mandatperiod som Socialdemokraterna hålls utanför regeringen minskar dess hopväxt med staten. En av demokratins stora fördelar är att makten växlar mellan olika makthavare. I svensk rikspolitik har dock Socialdemokraterna så länge varit dominerande, att detta inte riktigt har fungerat. Det borde fungera bättre, då borde Socialdemokraterna hållas borta från regeringskansliet.

lördag 12 januari 2019

Hänger det på Vänsterpartiet?

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna har gjort upp om en politik för en regering Löfven II med S och MP, stödd av C och L utanför regeringen. Bland syftena med uppgörelsen är att hålla Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet utan inflytande.

Dessa fyra partier får inte majoritet i riksdagen, för det krävs det minst 175 mandat.

S.....100
C.......31
L.......20
MP....16

Summa: 167.

Det är troligt att Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna röstar nej.

Skulle Vänsterpartiet gå framåt vid ett extra val? Skulle det bli extra val, om de skulle rösta nej i den tredje statsministeromröstningen? I så fall röstar de nog också nej till den föreslagna regeringen.

fredag 11 januari 2019

Små förändringar

När Centern och Liberalerna i dag talar om att de har gjort upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om regeringsmakten, blir det små förändringar i förd politik. C och L kommer inte att få se många idéer bli verklighet. S kommer fortsätta att dominera regeringen och rikspolitiken.

Den största förändringen kanske vi kommer att se i valet 2022, då partier kan åka ur riksdagen. C och L kommer att förlora många borgerliga väljare.

onsdag 9 januari 2019

Välkommen proposition

Regeringen överlämnade den 20 december 2018 propositionen Behandling av personuppgifter samt registrering och användning av fordon på vägtrafikområdet (prop. 2018/19:33) till riksdagen.

Det är en välkommen, men sen proposition. Den är inte politiskt kontroversiell, varför även den nu sittande expeditionsministären kan lägga den. En av förändringarna är anpassning till dataskyddsförordningen. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019, över ett år efter det att dataskyddsförordningen började tillämpas. Det är sent, men bättre sent än aldrig.

tisdag 8 januari 2019

Långsam regeringsbildning

Det är januari. Sverige har ännu ingen regering efter valet i september förra året. Det är rimligt att det finns de som förespråkar extra val.

Själv har jag alltid tänkt mig att de fyra statsministeromröstningarna skulle ske i nära efterföljd till varandra, med högst en vecka mellan varje omröstning, var och en med en ny statsministerkandidat. Ett extra val skulle sedan utlysas månaden efter det ordinarie valet och hållas ett par veckor därpå.

måndag 7 januari 2019

Dataskyddsförordningen gäller de levande

Det finns en detaljerad definition av vad som är personuppgifter i art. 5.1 dataskyddsförordningen. Till skillnad från personuppgiftslagen, som tidigare gällde i Sverige, står det inte i definitionen att den gäller levande personer.

Det står i skäl 27 till dataskyddsförordningen: "Denna förordning gäller inte behandling av personuppgifter rörande avlidna personer."

Skälen till EU-förordningar räknas inte som bindande. Samtidigt används dem som tolkningshjälpmedel. Skillnaden mellan bindande regler och hjälpmedel för tolkningar blir dock svårare att slå fast, när ett skäl är så otvetydigt som detta.

Det är bra att skyddet för personuppgifter bara gäller levande personer. Det är bara levande personer som kan ha rättigheter och kan föra talan för att upprätthålla rättigheter. Således är det självklart att personuppgifter, såsom något som rättsordningen skyddar, bara gäller levande personer. Det innebär inte att det alltid är lätt att tolka eller förklara vad som gäller.

Juridiken är trevligt komplex ibland.

onsdag 2 januari 2019

Såg på, döms för medhjälp

Hovrätten för Övre Norrland har den 19 december 2018 (mål nr B 736-18) dömt en man för medhjälp till misshandel, för att han hade följt med en annan person och sett på när den personen misshandlade en tredje person.

Det är en vettig dom. Givetvis kan den som bara står och ser på, när en vän eller bekant begår ett brott, bara därigenom stödja den som begår brottet. Då är det medhjälp.