fredag 30 december 2016

För konstitutionell monarki

En av alla de grupper jag är med i på Facebook heter Stärk monarkin. Jag är med där, för att jag är rojalist, anser att den konstitutionella monarkin är det bästa statsskicket som har uppfunnits och jag gärna ser en stark svensk monarki.

Nyligen var det en medlem i gruppen som ställde en fråga: "Absolut monarki – för eller emot?"

Absolut monarki innebär stt monarken har absolut makt. Monarken är alltså enväldig, en diktator.

Till min förvåning var det många som skrev kommentarer att de var "för" absolut monarki. Andra skrev att de var "för monarkin" eller "absolut för monarkin". Jag undrar om dessa personer förstår vad det är de har uttryckt och om de verkligen menar det. Många har nog missförstått frågan. Jag hoppas i alla fall det.

Själv svarade jag att jag är emot. Jag är för monarki, men liksom varje annat statsskick bör den vara konstitutionell, det vill säga styras av en klar grundlag. Det måste finnas demokrati, helst genom ett folkvalt parlament, och det måste finnas oberoende domstolar.

Om det är många i nämnda grupp som verkligen vill ha en enväldig kung, är det dags att gå ur gruppen. Jag får följa diskussionen och se vart den leder.

torsdag 29 december 2016

Friskola måste kompenseras av kommunen

Kammarrätten i Stockholm har i dom den 21 december 2016 (mål nr 14-16) slagit fast att Barn- och utbildningsnämnden i Sundbybergs kommun måste kompensera en friskola för det stöd som den kommunala skolverksamheten fick 2012.


Det förekom underskott i den kommunala grundskoleverksamheten 2012, som denna verksamhet inte fick bära de ekonomiska konsekvenserna för. Det innebär att ett resurstillskott till grundskoleverksamheten har skett. En friskola i kommunen fick inte kompensation för det resurstillskott som den kommunala verksamheten fick. Friskolan har därför inte behandlats likvärdigt med den kommunala skolverksamheten. Målet återvisas till den kommunala nämnden för beräkning av vilken kompensation som skall utgå.


Det här är en bra dom, eftersom den understryker att en kommun inte får gynna enbart sin egen verksamhet. Kommunen måste vara neutral gentemot verksamheter i kommunen, oavsett om de drivs av kommunen eller av andra huvudmän. Skattepengar skall inte gå till att gynna den verksamhet som kommunen driver i egen regi. Kammarrättens dom upprätthåller denna princip.

onsdag 21 december 2016

Inget uppehållstillstånd vid månggifte

Migrationsöverdomstolen har i dom den 19 december 2016 (mål nr UM 10066-16 och UM 10067-16) slagit fast att två kvinnor inte kunde få uppehållstillstånd i Sverige, därför att den man som de båda hävdade att de var anhöriga med genom äktenskap redan var gift, med den andra sökande kvinnan. Båda kvinnor har barn med mannen, men samhällets intresse av att inte godkänna månggifte väger tyngre än barnens intresse av att bo i Sverige med sina mödrar. Barnen får uppehållstillstånd genom att de är anhöriga med fadern.


Domen innehåller en lång redogörelse för gällande svensk och europeisk rätt. Det framgår tydligt att förbudet mot månggifte, som funnits i Europa i århundraden, väger tungt och kan upprätthållas. Det är på så sätt en bra dom. Månggifte strider mot den svenska rättsordningen och hela den europeiska rättstraditionen. Det är bra att gällande rätt således kan upprätthållas och inte kringgås genom exempelvis ansökningar om uppehållstillstånd med hänvisning till make och barn. Den som skulle vilja leva i ett förhållande med månggifte, kan göra det i andra länder.

lördag 17 december 2016

Det kan bli dyrt att anställa fel person

Försäkringskassan anställde en kvinna i 2014, men anställningsbeslutet överklagades och det undanröjdes av Statens överklagandenämnd. Försäkringskassan sade då upp kvinnan. Arbetsdomstolen har dom den 14 december 2016 (dom nr 74/16, mål nr Är 24/16) slagit fast att Försäkringskassan gjorde fel. Uppsägning kunde inte bara grunda sig på överklagandenämndens beslut och behövde uppfylla lagens krav.

Det här är en vettig dom. Om en arbetsgivare gör fel vid en anställning, är det inte rimligt att detta främst skall drabba den som har anställts. Det är den som felar, nämligen arbetsgivaren, som måste ta konsekvenserna för det.

fredag 16 december 2016

En julresa

(Tidigare publicerad den 14 december 2016 på min arbetsgivare Transportstyrelsens interna nät, jag är författare till texten.)


Julen 2117 var Per Erik Svenssons första jul utan sina barn. Det hade varit ett hemskt år, då han mist båda sina barn i sjukdom respektive olycka och därefter genomlidit en hemsk skilsmässa med sin fru. Nu var han inbjuden att fira jul med sin lillasyster Zaras familj. Det var alltid något.


Per Erik hade lovat att spela tomte. Det hade han gjort förut, så det var inget nytt. Han var militär och tog på sig sin fältuniform för kvällen. Fältuniformen var ett under av ny teknik. När han hade den på sig, kunde han inte upptäckas av infraröda kameror, radar eller det mesta av annan teknik. Han kunde själv välja hur uniformen skulle se ut, alltifrån att han smälte in i bakgrunden, till festklädsel eller jultomtens röda dräkt. Det här gjorde att han inte heller hade någon permissionsuniform, fältuniformen kunde ju fås att se ut som en sådan.


Medan Per Erik gjorde sig i ordning, drack han en julöl för att komma i rätt stämning. Den var stark och god. På radion spelade de julsånger, men det var för många glada sådana, så han stängde av. Innan han lämnade sitt hem, tog han sig ett litet glas renat brännvin och skålade med bilderna på sina barn, som hängde på väggen. "Jag hoppas att ni har en god jul, var ni än är. Jag skall försöka glädja era kusiner i kväll", sade han.


Per Erik öppnade ytterdörren, kände vinterkylan och slängde en blick på sina grannars fina gammal Mercedes Benz från 2080-talet. Den stod på deras välskottade infart. Per Erik själv var mer stolt över sin nya Opel. Den behövde inte stå utomhus. Per Erik tog fram bilens fjärrkontroll och tryckte på en knapp. En liten klump bredvid honom på hallgolvet rullade ut på infarten och vecklade ut sig till en bil. De tomma utrymmen som utgjorde plats för passagerare, bagage med mera på en körklar bil, behövdes inte när bilen var parkerad. Hans bil var till och med förprogrammerad att fälla ihop sig själv och parkera innanför ytterdörren, om han lämnade den tom på infarten.


Väl inne i bilen upptäckte Per Erik att den inte satte på honom säkerhetsbältet själv, som den brukade. Sätet var förprogrammerat för honom, men när han hade fältuniform, registrerade inte bilen att han satte sig i den. Det gjorde inget, han kunde sätta på sig säkerhetsbältet själv. Han behövde inte bekymra sig över vinterhalkan, när bilen väl började rulla, den klarade det självkörande systemet själv. Säkerhetsbältet kunde ändå hjälpa, om bilen trots allt blev påkörd.


När han så satt på plats i bilen satte han den på full självstyrning. Han reste lätt: en kasse med julklappar och en sexpack öl. Han öppnade en ny öl, medan bilen började rulla.


Med full självstyrning kunde bilen åka fort. Per Erik kom från hemmet i Örebro till sin systers familj i Norrköping på en dryg halvtimme. Det var lagom tid för ytterligare ett par öl, medan han tittade på film. Mörkret föll, medan han åkte.


Enligt överenskommelse började Per Erik med att anlända som jultomte. Fältuniformen gjorde att husets varningssystem inte noterade honom och inga lampor lös upp trädgården eller väggen, när han klättrade upp och tog sig in genom ett takfönster som hans syster hade lämnat olåst. Barnen var fem och tre år gamla och blev överlyckliga över att få träffa jultomten. Hans svåger Arne blev så pass nöjd, att han bjöd jultomten på het starkvinsglögg. Per Erik levde in sig i rollen och skrockade förnöjt, när han hade druckit glöggen.


Något senare anlände han till Zaras familj som sig själv. Barnen kunde inte vänta med att berätta vem som nyss hade varit där. Arne bjöd honom på välkomstdrink, återigen starkvinsglögg. Han låtsades givetvis som om han inte nyss hade fått något.


De hade en lång och mycket trevlig julmiddag. Barnen fick avvika för att inviga sina nya leksaker, innan de gick och lade sig. Per Erik, Zara och Arne satt uppe länge och pratade. Det blev många öl och julsnapsar.


Framåt småtimmarna började samtalet ebba ut. De var trötta allihop. Arne började plocka undan från bordet. Per Erik reste sig upp för att gå. Han vinglade litet, men tackade så mycket.


"Du kan ju sova över, om du vill", sade Zara. "Då behöver du inte köra hem full."


Per Erik log brett. "Tack, men det var länge sedan man behövde vara nykter för att köra bil. Jag har ju en helt självkörande bil."


De julklappar han hade fått av Zara och hennes familj var teckningar från barnen och ett presentkort från Zara och Arne. Han stoppade dem i innerfickan. Precis innan han skulle gå, frågade Arne om han inte ville sova över. "Barnen skulle uppskatta om du följde med oss till julottan", sade Zara.


Per Erik tackade ändå nej, vänligt men bestämt. "Jag vill ta det lugnt i morgon, jag arbetar på annandagen", förklarade han. Han älskade Zaras och Arnes barn, men orkade inte säga att varje minut han tillbringade med dem, påmindes han om sina egna barn.


Det var halt när han gick ut till sin bil, men det var en kort bit att gå även i Per Eriks överförfriskade tillstånd. Han valde funktionen att köra hem med full självstyrning på bilens fjärrkontroll och satte återigen på sig säkerhetsbältet manuellt. Efter en liten stund i bilens värme somnade han.


När bilen kom hem, sov Per Erik fortfarande, klädd i sin fältuniform, som gjorde att bilen inte registrerade att han satt där. Bilen noterade dock att den kom hem. I enlighet med sin programvara, vecklade den ihop sig och ställde sig i Per Eriks hall.


Polisen hittade det som var kvar av Per Erik i bilen på tredjedag jul.

Representativ demokrati

De senast räknade rösterna i USA:s presidentval i år ger följande siffror för de två toppkandidaterna:

Clinton 65 788 567
Trump 62 955 343
Skillnad 2 833 224
Ledning 2,2%

Trump har fortfarande flest elektorer. Det är antalet elektorer som spelar roll, och de väljs per delstat. Det beror i grunden på att USA är en federation av mycket självständiga delstater.

Det här är demokratiskt. Det följer lagen, det är bra. Var och en kan ha sina egna åsikter om utgången av valet den här gången, men det har inte med saken att göra.

torsdag 8 december 2016

Riksrätt för president

Sydkoreas president Park Geun-hye står inför en omröstning om att ställa henne inför riksrätt. Hon anklagas för korruption och för att en vän till henne skall ha dragit otillbörlig nytta av detta för att få inflytande och pengar. Presidenten avgår inte frivilligt.

Om Sydkorea hade varit monarki, hade det här aldrig hänt. Även om Park Geun-hye hade varit anklagad för samma saker, hade hon inte innehaft rikets högsta ämbete. Staten som sådan hade dörför inte varit måltavla för samma kritik.

Korea har varit monarki förr i tiden. Ingenting hindrar sydkoreanerna från att återinföra monarkin. Det kan vara läge för det nu, när presidenten är ifrågasatt.

tisdag 6 december 2016

Årets frågesport

I går kväll hade Moderaterna i Örebro julbord med frågesport. Här följer frågorna, de rätta svaren kommer längst ned.




1. Den 21 november 1916 blev Karl I kejsare av Österrike och kung av Ungern. Vilket var hans ordningsnummer som kung av Ungern?


1. IV


X. V


2. VI


 


2. Sveriges vimpel har inget lagstadgat utseende, men hur ser den ut enligt sedvänjan?


1. Delad (horisontellt) med ett gult fält över ett blått


X. Blå med gult kors


2. Delad (horisontellt) med ett blått fält över ett gult


 


3. Vilken låt har en musikvideo där handlingen utgår från julevangeliet (2 kap. Luk.)?


1. ”The Power of Love” av Jennifer Rush


X. ”The Power of Love” av Huey Lewis and the News


2. ”The Power of Love” av Frankie Goes to Hollywood


 


4. Den 7 november 1916 valdes Jeannette Rankin från Montana in i USA:s representanthus som den första kvinnan i denna församling. Vilket parti representerade hon?


1. Demokraterna


X. Republikanerna


2. Socialisterna


 


5. Vad var Moderaternas förra officiella partinamn?


1. Högerns riksorganisation


X. Högerpartiet


2. Moderata Samlingspartiet


 


6. I år firas Sveriges (och världens) första tryckfrihetsförordning, som antogs för 250 år sedan, 1766. Sedan dess har flera tryckfrihetsförordningar gällt efter varandra. Vilket år antogs en ny tryckfrihetsförordning vid en riksdag i Örebro?


1. 1766


X. 1810


2. 1812


 


7. I Sverige kommer jultomten med julklappar på julafton, men vilken dag är egentligen S:t Nikolaus egen dag?


1. Den 7 juli


X. Den 8 oktober


2. Den 6 december


 


8. Ordet advent kommer från latinets adventus Domini. Vad betyder adventus?


1. Ankomst


X. Inväntan


2. Förberedelse


 


9. Vilken partifärg använde Moderaterna i valet 1976?


1. Rött


X. Blått


3. Grönt


 


10. Vem besjöng Örebro i låten Raggarkungen 1986?


1. Claes Eriksson


X. Peter Flack


2. Magnus Uggla


  


11. Vem av Oskar II:s söner var hertig av Närke?


1. Gustav V


X. Prins Carl


2. Prins Eugen


 


12. 2 + 3(5 + 3) - 2?


1. 24


X. 38


2. 11


 


13. Vilken blomma finns i Närkes landskapsvapen?


1. Gullviva


X. Ros


2. Lilja


 


 


Utslagsfråga


Hur stor landareal har Örebro kommun i kvadratkilometer (med en decimal)?


(den som var närmast rätt svar, av dem som har flest rätt av de tidigare frågorna, vann)



Rätt svar:
1: 1
2: 2
3: 2
4: X
5: X
6: 2
7: 2
8: 1
9: X
10: 1
11: 2
12: 1
13: X
Utslagsfrågan: 1 380,1 kvadratkilometer.



söndag 4 december 2016

Onödigt val

Österrike hade presidentval tidigare i år, men det blev överklagat. De skulle ha ett nytt val i oktober, men då var det fel på kuverten för valsedlarna. I dag har valet hållits.

Det här var ett onödigt val. Österrike borde inte behöva hålla presidentval, de borde ha monarki. Österrike finns till, för att riket hade en egen monark när det land som nu är Tyskland enades 1871. Det borde vara monarki även nu. Då skulle bekymren kring ett presidentval aldrig ha behövt uppkomma.

måndag 28 november 2016

En viss självmotsägelse

François Fillon vinner den franska högerns primärval och blir Republikanernas presidentkandidat. Det ligger en viss självmotsägelse i att högern i ett gammalt kungarike kallar sitt parti Republikanerna.

En diktators död

Cubas diktator under många år, Fidel Castro, dog för ett par dagar sedan. Diktatorer hör till de få personer vars död kan ge upphov till glädje. Fidel Castro hade redan avgått och diktaturen lever kvar – under hans lillebror Raul Castro – så hans frånfälle är inte mycket att glädjas över. Det är heller inget att sörja. En levande symbol för tyranni och förtryck är nu död. Det är i alla fall inte dåligt.

måndag 21 november 2016

Tyskregistrerad bil borde ha varit svenskregistrerad

Kammarrätten i Sundsvall har i dom den 3 november 2016 (mål nr 1345-16) slagit fast att en tysk medborgare som är bosatt och folkbokförd i Sverige sedan 2008 inte kan undgå försenings- och tilläggsavgifter för infrastrukturavgift på väg.


Det var ostridigt att hennes bil hade passerat betalstationer för infrastrukturavgift i Sundsvall i april och maj 2015. Fakturor för avgifterna skickades till hennes adress i Tyskland, eftersom bilen var tyskregistrerad och hennes adress i Tyskland fanns i det tyska fordonsregistret. Eftersom hon bor i Sverige fick hon inte fakturorna i tid för att betala dem och överklagade försenings- och tilläggsavgifterna. Skyldighet att betala infrastrukturavgift inträder vid passage av betalstation för sådan avgift, inte genom det senare beslutet eller mottagande av beslutet om sådan avgift.


Det är möjligt att slippa betala försenings- och tilläggsavgifter om det vore "uppenbart oskäligt" att ta ut dessa avgifter, enligt 19 § förordningen (2014:1564) om infrastrukturavgifter på väg.


Kammarrätten konstaterar att orsaken till att fordonsägaren inte nåddes av besluten framför allt tycks bero på eget agerande, eftersom en person med hemvist i Sverige skall ha sitt fordon registrerat i Sverige. Detta framgår av 12 och 14 §§ lagen (2001:558) om vägtrafikregister. Den restriktivitet som ligger i orden "uppenbart oskäligt", innebär enligt kammarrätten att omständigheterna i fallet inte kan anses utgöra grund för befrielse från avgifterna.


Det här är en mycket bra dom. Den visar bland annat vikten av att ha sin bil svenskregistrerad, för den som bor i Sverige.



lördag 19 november 2016

Det är fortfarande 50 km/h som gäller

I morse hade jag följande insändare publicerad i Nerikes Allehanda:


Svar på artikel i NA den 16 november 2016. 


I en nyhetsartikel i NA den 16 november 2016 om Hertig Karls Allé och en framtida ombyggnad av denna gata, citerar reportern kommunalrådet Björn Sundin (S): "Man kommer att sänka hastigheter för all stadstrafik i framtiden i hela landet. Den nya nationella bashastigheten för städer är 40 kilometer i timman."

Antingen är Björn Sundin felciterad, eller så har han uttalat sig utifrån felaktig information. Det är möjligt att bashastigheten i tätort kommer att sänkas, men det är inte säkert. Om så kommer att ske, är det ännu lång tid till dess det blir aktuellt för Örebro kommun att sänka den generella hastigheten i kommunens tätorter.

Jag föredrar att tro, att Björn Sundin inte far med medveten osanning för att stödja sina egna politiska förslag. Hans förslag om att bygga om gator i centrala Örebro är nämligen ofta inte bra, eftersom de minskar framkomligheten för trafiken.

Bashastigheten i tätorter i Sverige är 50 km/h. Det framgår av 3 kap. 17 § trafikförordningen (1998:1276). Det finns inga beslut om att sänka bashastigheten. Regeringen har i beslut den 1 september 2016 (diarienummer N2016/05491/TS) givit den statliga myndigheten Trafikanalys i uppdrag att utreda sänkt hastighet i tätort. Förutsättningarna för, och konsekvenserna av, en generell sänkning skall utredas. I uppdraget ingår också att analysera alternativ till en generell sänkning av bashastigheten. Uppdraget skall redovisas till regeringskansliet senast den 20 oktober 2017.

Det är orimligt att planera ombyggnad av gator och andra allmänna platser i Örebro kommun utifrån en felaktig uppfattning om att det skulle vara beslutat att bashastigheten i tätort i Sverige kommer att sänkas. Än så länge är bashastigheten 50 km/h. Den kanske kommer att så förbli. Fram till dess det eventuellt är klart att bashastigheten i tätort i Sverige kommer att sänkas, bör tätorternas huvudleder utformas utifrån nu gällande bashastighet på 50 km/h.


Daniel Granqvist (M)
Andre vice ordförande, Programnämnd Samhällsbyggnad
Ledamot, kommunfullmäktige

torsdag 17 november 2016

Ingen ersättning för tidsspillan för tågresa

Kammarrätten i Sundsvall har i dom den 14 november 2016 (mål nr 2354-16) avslagit överklagandet av ett rättshjälpsbiträde, när det gällde tidsspillan för att åka tåg från Linköping till Luleå, där en förhandling i ett mål skulle hållas. Det hade varit billigare och tagit betydligt kortare tid att flyga i stället för att åka tåg.


Det är rimligt att avslå på den grunden som kammarrätten gör. Även om det kan vara trevligt att åka tåg (och även kan kännas mer miljövänligt), är det inte rimligt att det offentliga skall betala ersättning för tidsspillan, när det tar mycket längre tid och är dyrare än att flyga.

fredag 11 november 2016

Trumpen

Det har gått npgra dagar sedan det amerikanska presidentvalet, där Donald Trump fick flest elektorer. De flesta svenskar tycker inte om det. Det var många som valde att "gilla", när jag skrev följande kommentar på Facebook: "Trumpen" är nog ordet för dagen i Sverige.

Det är tråkigt att en kandidat med så pass populistiskt budskap vinner valet, men hans huvudmotståndare var inte heller någon bra kandidat. Livet går vidare, världen kan påverkas, men i andra länder än USA påverkas vi mindre än vad amerikanerna gör.

söndag 6 november 2016

Den sjätte november

Det är den sjätte november och vi högtidlighåller minnet av kung Gustav II Adolf.

Det mest bestående minnet av Gustav II Adolf torde vara protestantismen i norra Tyskland, Norden och vissa andra delar av världen. Nu i höst har påven besökt Sverige för ett toppmöte mellan Romersk-katolska kyrkan och Lutherska världsförbundet. Kanske är det början på ett närmande mellan dessa två inriktningar av kristendomen.

Gustav II Adolfs segerrika krig i Tyskland ledde till att Sverige vann flera provinser vid den tyska nordkusten. I Svenska Pommern blev invånarna med tiden nöjda med den svenska överhögheten. När Tysk-Romerska riket föll 1806, började Sverige införliva Svenska Pommern i riket och införde bland annat svensk lag.

Det är min fasta övertygelse att ett av Sveriges sämsta politiska beslut skedde vid förhandlingarna inför freden i Kiel med Danmark 1814. Sverige fick igenom sin önskan att byta ut Svenska Pommern – där invånarna var nöjda med att tillhöra Sverige – mot en summa pengar och Norge – där ingen ville tillhöra Sverige. Mindre än hundra år senare blev Norge självständigt, efter en folkomröstning med överväldigande majoritet för detta. Då hade Sverige varken Svenska Pommern eller Norge och alla landvinningar från Westfaliska freden var ett minne blott. Många av invånarna i det som en gång var Svenska Pommern hade säkert hellre tillhört Sverige medan Tyskland styrdes av nazister och Östtyskland av kommunister under tiden 1933-89.

Oavsett vilket bestående minne som kommer att leva efter Gustav II Adolf några sekler ytterligare in i framtiden, kan vi ändå högtidlighålla hans minne. Hans gärning hade positiva effekter för Sverige.

fredag 4 november 2016

Påstådd Scientologibibel blir offentlig

Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 1 november 2016 (mål nr 3906-16) slagit fast att bilagan till ett e-postmeddelande som har kommit in till Kammarrätten i Jönköping skall lämnas ut såsom offentlig handling. Bilagan har påstått vara den s.k. Scientologibibeln, med rubriken Operation Thetan Manual of Scientology.

I en mycket kortfattad motivering skriver Högsta förvaltningsdomstolen att den: "bedömer att den aktuella handlingen inte utgör ett upphovsrättsligt skyddat verk och att uppgifterna i handlingen således inte omfattas av sekretess enligt 31 kap. 23 § första stycket offentlighets- och sekretesslagen. Då inte heller någon annan sekretessbestämmelse är tillämplig på uppgifterna ska överklagandet bifalla och den begärda handlingen lämnas ut."

Om handlingen i fråga är den s.k. Scientologibibeln, kan alltså vem som helst nu få ut den via Kammarrätten i Jönköping. Kanske är det inte Scientologibibeln, eftersom handlingen uppenbarligen är så torftig att den inte är ett upphovsrättsligt skyddat verk. Den som begär ut handlingen får väl bedöma det själv.

torsdag 3 november 2016

Respekt för andra länders självständighet

Örebro kommunstyrelses ordförande Kenneth Nilsson (S), kommer att resa till USA med några partikamrater för att delta i valkampanjen. Dessa socialdemokrater kommer att: "delta rent praktiskt i valkampanjen", säger Kenneth Nilsson enligt Nerikes Allehanda. Ett syfte är att lära sig hur kampanjer går till i USA, men ett annat är alltså att propagera för en av kandidaterna i presidentvalet.

USA är ett självständigt land, liksom Sverige. Det är bara medborgare i USA som får rösta i presidentvalet, liksom det bara är medborgare i Sverige som för rösta i riksdagsvalet här. Detta är en självklar följd av att länderna är självständiga och att demokratin i länderna utgår från medborgarnas vilja. Mot denna bakgrund anser jag att det är fel att, som medborgare i något annat land än USA, delta i valkampanjen inför USA:s val av president. Den som vill observera kampanjen för att kunna lära sig något, får givetvis göra det. Kampanjer för en eller annan kandidat är dock, i mina ögon, ett tecken på bristande respekt för USA:s självständighet.

I rättslig mening är det normalt stater som skall respektera andra staters självständighet. Samtidigt måste även individer respektera andra staters självständighet, när individerna är på besök i de staterna. Den som besöker ett annat land, måste följa lagarna i det landet. Det är en nödvändig respekt för det landets självständighet, därmed en respekt för det landets medborgare och väljare i valen. Det är inte förbjudet för utländska medborgare att delta i kampanjer inför USA:s presidentval, men det är olämpligt. Det visar på en brist på respekt för det landets självständighet.

Vad skulle svenskar tycka, om amerikaner kom till Sverige för att delta i kampanjer inför riksdagsvalet 2018? Jag tror att de flesta skulle tycka att det inte vore bra och ifrågasätta vad dessa amerikaner hade i vår valrörelse stt göra. Detsamma borde gälla för svenskar som deltar i en kampanj för en av kandidaterna i USA:s presidentval i nästa vecka. Kenneth Nilsson borde, som professionell svensk politiker, ha större respekt för USA:s självständighet än att delta i valkampanjen där.

måndag 31 oktober 2016

Inga dog av strålning i Fukushima

Vid tsunamin som slog mot körnkraftverket i Fukushima i Japan 2011 var det inte en människa som avled av strålning. Människor avled, men av andra orsaker. Det finns intressanta saker skrivet om detta.

torsdag 27 oktober 2016

Bilproduktion lokaliseras till Storbritannien

Nissan har beslutat att investera i sin bilfabrik i Sunderland i Storbritannien och lokalisera produktion av nya bilmodeller där. Det sker mycket tack vare den ekonomiska tillväxt som Storbritannien har haft efter folkomröstningen dör folket röstade för att lämna EU. Tillväxten har varit högre än vad många har befarat än den skulle bli. Nissan har också haft en god dialog med den brittiska regeringen.

För några dagar sedan skrev jag om farhågorna för att Nissan skulle placera produktionen i annat land, inför Storbritanniens utträde ur EU. Det visade sig att de farhågorna inte slog in. Det är bra för Sunderland. Kanske kommer utträdet ur EU inte ha så stora negativa konsekvenser över lag, som vissa människor har varit rädda för. Å andra sidan kanske Storbritannien haft ännu bättre tillväxt, om folkomröstningen hade givit resultatet att Storbritannien borde förbli medlem i EU.

Debatt i sak

I går och i dag är det debatt i kommunfullmäktige om budget för nästa år. Det mesta som sägs i debatten är sakligt, men ibland förekommer debatt om formen och rent av personangrepp.

Så länge personangreppen sker i fullmäktigesalen och genast kan besvaras, är det inte så farligt. Jag anser själv att personangrepp främst bör besvaras med fortsatt argumentation i sak, men har viss förståelse för de ledamöter som blir arga och vill försvara sig.

Det är värre om det sker personangrepp i efterhand, till exempel i elektroniska sociala medier. I går kväll kände uppenbarligen ett av Socialdemokraternas kommunalråd behov av fortsatta personangrepp mot en av moderaternas ledamöter, vilket han gjorde på Facebook. Hon svarade, utan att vara lika elak, varpå han genmälde. Jag kommenterade då kommunalrådets genmäle, och skrev: "om du kunde bemöta [ledamoten] i sak, i stället för att fortsätta älta formen, så vore nog mycket vunnet för bägge sidor i debatten." Förhoppningsvis blev det slutet på debatten. Några fler personangrepp har jag i vart fall inte läst denna morgon. Vi får höra vad som sägs från talarstolen i dag.

lördag 22 oktober 2016

Syndomnalle

När jag var liten, hade en av mina systrar en nalle som hette Syndomnalle. Det var inget speciellt med den nallen, bortsett från att den kanske såg ut att vara litet mer ledsen än andra nallar. Den fick aldrig någon specialbehandling, det var varken den nalle som min syster lekte mest eller minst med. Det hörde nog till saken, att min syster hade hittat nallen utomhus, på en allmänning. Då var det synd om denna nalle, på så sätt att den hade blivit kvarglömd en gång i tiden.


Nu för tiden hade "Syndomnalle" varit ett utmärkt namn för många nallar, tillhörandes de lättkränkta människornas skara som numera är så stor. Kanske skulle dessa människor rent av vilja kalla sig "Syndommänniska"?


Visst kan det vara synd om en nalle eller ett litet barn. En vuxen människa bör dock göra allt hon kan, för att andra inte skall tycka synd om henne. I rimlighetens namn bör vuxna människor känna skuld och skam, om de försöker få folk att tycka synd om dem. En allmän målsättning för varje vuxen människa måste vara att så långt som möjligt klara sig själv, genom eget arbete eller genom att med inkomsten av det egna arbetet köpa tjänster av andra. Det kan vara synd om en vuxen människa, men hon borde själv vilja att så få människor som möjligt, så sällan som möjligt, skulle tycka synd om henne. Då bör hon se till att inte vara lättkränkt. Det är oftast bara att bestämma sig för det. Så slipper hon vara en "Syndommänniska".


Syndomnalle var inte lättkränkt. Han kände sig inte ens kränkt av sitt udda namn. Det är rätt attityd.

fredag 21 oktober 2016

Bilproduktion kan hamna utanför Storbritannien, för att Storbritannien lämnar EU

Den japanska biltillverkaren Nissan driver Storbritanniens största bilfabrik i Sunderland i norra England. En ny version av bilmodellen Qashqai skall snart börja produceras. Det är inte säkert att den kommer att byggas i Sunderland, nu när Storbritannien är på väg att lämna EU. Nissan kommer att bestämma sig i november 2016.


Storbritannien är en stor och viktig marknad för bilproducenter, men det kvarvarande EU är en större marknad, därmed viktigare. Det finns naturligtvis ett värde för en bilproducent att bygga bilar innanför tullmurarna för EU. Om Storbritanniens utträde ur EU leder till att Storbritannien inte längre tar del av EU:s fria rörligheter för varor, kan detta givetvis medföra negativa konsekvenser för de britter som skulle gynnas av investeringar i Storbritannien. Jag hoppas att de som röstade för utträde ur EU i folkomröstningen tänkte på det.

torsdag 20 oktober 2016

Ännu en sak som talar emot Donald Trump

Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump för Republikanerna är ingen bra kandidat. Om jag vore amerikan, skulle jag oftast rösta på Republikanska kandidater, men Donald Trump skulle jag inte rösta på. Nu har han sagt att han kanske inte kommer att respektera resultatet i presidentvalet, inte om det är oklart och går honom emot. Det är märkligt att ha en så låg tilltro till demokratin att redan innan valet reservera sig mot vissa resultat.

Demokraternas presidentkandidat 2000, Al Gore, överklagade presidentvalet, vilket han fick kritik för. Han förlorade valet och överklagandet. Är Donald Trump beredd på att också överklaga valet? Han har redan fått kritik för sina uttalanden. Det ör bra, varför antyda kritik mot ett valresultat som inte ens finns än?

fredag 14 oktober 2016

Glögg förblir glögg

Det var ingen fara för den svenska glöggen. EU reglerar inte definitionen av "glögg". De senaste dagarnas rapporter om att glögg bara skulle få innehålla vin och andra produkter gjorda på vindruvor var alltså felaktiga.

EU:s representation i Sverige utvecklar detta.

Det är bra att det inte är någon fara för svensk glögg. Det tråkiga är att det än en gång har visat sig, att det inte alltid går att lita på traditionella massmedia och de nyheter som de förmedlar. Jag läste nyheten på Sveriges Television sida. Sveriges Television är inte alltid neutral i sin rapportering, men brukar ändå vara vederhäftig i sak. Så var det inte i det här fallet. Det är tråkigt.

onsdag 12 oktober 2016

Avreglering av glöggen vore bättre

Enligt nya EU-regler får inte glögg och andra så kallade aromatiserade viner innehålla något annat än smaksatta råvaror från druvor. Vinglögg får bara baseras på rött eller vitt vin, med de tillsatta kryddorna kanel eller nejlika. Alkoholhalten får inte understiga sju procent.


För många år sedan medförde EU:s regelverk att Tyskland fick lov att släppa in öl som inte uppfyllde de gamla tyska renhetslagarna. Samtidigt säljer tyska bryggerier sina öl med hänvisning till de gamla reglerna. Det är rätt sätt att reglera: avreglera. Varför måste EU gå åt motsatt håll, när det gäller glögg och andra aromatiserade viner?

måndag 10 oktober 2016

Årsdag av slaget vid Poitiers

Den 10 oktober 732 mötte den frankiske kungen Karl Martell en långt större muslimsk invasionshär i närheten av Poitiers i vad som nu är centrala Frankrike. Arméerna avvaktade i flera dagar, innan muslimerna anföll, men förlorade.

Slaget vid Poitiers betraktades lönge som ett avgörande slag, särskilt av europeiska historiker. De muslimer som på några decennier hade lagt under sig Iberiska halvön hindrades från att expandera ännu löngre norrut. Muslimska historiker vill ofta nedtona slagets betydelse. Det är nog delvis för att deras sida förlorade. Muslimerna ville vinna, annars hade de knappast avvaktat lönge och sedan ändå anfallit. Om de hade vunnit, hade de kanske lagt under sig Frankerriket, det hade medfört en mycket annorlunda Västeuropeisk historia.

För min del tror jag att slaget vid Poitiers var mycket viktigt. Kanske var det inte enskilt avgörande, men viktigt var det likafullt. Det var bra att frankerna vann. Denna dag kan därför mycket väl högtidlighållas.

söndag 9 oktober 2016

Försvar eller bullerskydd?

Det kan uppstå problem med Försvarsmaktens högre närvaro på Gotland. Det påstådda bullret från stridsflygplanen kan göra att Försvarsmakten måste betala bullerskydd för byggnader nära flygplatsen.

Det här låter absurt. Vad spelar vissa tillfällen av högt ljud för roll, om det innebär att riket och ön får ett bättre militärt skydd mot hot? Är det inte bara konkreta fientliga handlingar som skall tillåtas stoppa svensk militär?

Buller definieras som ovälkommet, störande ljud. Det egna landets stridsflygplans höga ljud må kanske störa, men kan inte vara ovälkommet. Det är därmed inte buller. Något bullerskydd bör således inte behövas.

torsdag 6 oktober 2016

Politiker bloggar för lokaltidningen

Den största lokala tidningen i Örebro, Nerikes Allehanda, erbjöd för några veckor sedan lokala politiker att skriva bloggar på tidningens hemsida. Det kan säkert vara positivt för både tidningen och politikern. Tidningen kan få litet mer trafik på sin sida och därmed högre annonsintäkter, politikern kan nå några fler personer med sina synpunkter.

Eftersom jag redan har en blogg sedan sex år tillbaka, den som jag skriver dessa rader i, skrev jag den 15 september att jag nu tackade nej till erbjudandet. Jag föreslog att tidningen kunde länka till den här bloggen i stället. Tyvärr fick jag inget svar.

Vi får se hur pass stor succé dessa politikerbloggar får. Det är nog inte så många fler än de närmast sörjande som kommer att läsa dem. Jag har själv inga stora läsarskaror på min blogg. Jag skriver inte heller bloggen bara för att få läsare, utan även för att själv komma ihåg de tankar och åsikter jag har haft i olika frågor. I det senare syftet tror jag att det är en fördel att inte skriva en blogg på en tidnings sida, utan snarare på en sida där möjligheten att ha en blogg tillhandahålls fritt mot sidans reklamintäkter för de allra flesta människor, nästan oavsett åsikter.

Den hör bloggen kommer jag att fortsätta skriva på.

onsdag 28 september 2016

Vindkraft ger förlust

Vid kommunfullmäktige i Örebro kommun i dag behandlades ett förslag om att kommunens skolfastighetsbolag skulle teckna avtal med kommunens vindkraftsproducentbolag. Detta är en dålig affär. Det finns ingenting som rimligtvis kan motivera att kommunen skall producera elektricitet. Det vore bättre att köpa förnyelsebar elektricitet på elmarknaden.

lördag 24 september 2016

Om fotbollens relativa litenhet i huvudstaden

Krönikören Robert Laul i Aftonbladet skriver att stockholmare inte förstår sig på fotboll. Han jämför med Göteborg och Malmö, och påpekar att Storstockholmslagen AIK, Djurgården och Hammarby (AIK från förorten Solna, Djurgården och Hammarby från Stockholm), borde ha lyckats ta fler SM-guld, med tanke på huvudstadens storlek.

Det finns emellertid ett resonemang som helt saknas i artikeln. Stockholm har alltid dominerat ishockeyn i Sverige, den främsta av Sveriges två stora lagsporter, där fotbollen är den andra. Många människor och mycket pengar har därför gått till ishockeyn i stället för till fotbollen. I Göteborg och framför allt i Skåne saknas den ishockeykulturen, varför fotbollen är relativt större där.

Visst skulle lagen från Storstockholm ha kunnat vara bättre i fotboll, men en krönika som behandlar detta bör inte helt avstå från att kommentera konkurrensen från andra sporter. Fotbollens konkurrens från ishockeyn är betydande i Storstockholm. Jag är övertygad om att det är den största enskilda orsaken till att Storstockholms lag inte har lyckats bättre i fotboll genom historien.

fredag 23 september 2016

Vräkt för att ha byggt om lägenhet

Svea hovrätt har i dom den 21 september 2016 (mål nr ÖH 9411-15) slagit fast att en hyresgäst skall vräkas för att ha ändrat sin bostadslägenhet för mycket utan hyresvärdens tillstånd. Hyresgästen hade lagt klinker i sin bostadslägenhets kök och byggt en vägg som från golv till tak delat av vardagsrummet. Väggen gjorde att lägenhetens planlösning ändrades.


Det här är en bra dom. Det är rimligt att en hyresgäst inte kan få göra vad han vill i en lägenhet som han hyr. Om han hade ägt sin bostad, hade de vidtagna åtgärderna inte stridit mot någon annan människas intresse och kunnat vidtas utan problem. I en hyresrätt måste ägaren, hyresvärden, få säga sitt.


Det innebär större friheter att äga sin bostad än att hyra den. Så bör det givetvis vara.

Framsteg för elbilar

Den tekniska utvecklingen av elbilar går framåt. Ett litet österrikiskt företag har lösningar som är bättre än vad det omtalade amerikanska företaget Tesla har. Det lär komma ännu fler och ännu bättre lösningar framöver. Det är kanske färre år än vi kan tro nu, till dess fossilbränsledrivna bilar inte längre behövs på marknaden.

tisdag 20 september 2016

Obehörigt avvikande från trafikolycksplats

Hovrätten över Skåne och Blekinge har i dom den 15 september 2016 (mål nr B 1701-16) dömt en man för olovligt avvikande från trafikolycksplats. Det rörde sig om en bussförare som körde på en personbil, men som vägrade uppge sitt namn för föraren av personbilen innan han avvek från platsen. Hovrätten konstaterar dock att han i en sådan situation var skyldig att berätta vad han heter. Genom att inte göra detta innan han lämnade olycksplatsen, gjorde han sig skyldig till brottet obehörigt avvikande från trafikolycksplats. Han dömdes till dagsböter för brottet.


Tingsrätten hade friat den åtalade från detta brott. Utifrån det som framkommer i domen, anser jag dock att hovrätten gör rätt bedömning. Det är inte rimligt att den som har orsakat, eller ens bidragit till att orsaka, en trafikolycka, skulle kunna avvika från olycksplatsen utan att uppge vem han är, utan att detta skulle få några påföljder. Det är varje människas skyldighet att ta ansvar för de fel och misstag som hon har begått. Genom att inte uppge sitt namn, visade bussföraren att han inte ville ta sitt ansvar. Det är då rimligt att han döms till ansvar för det.

måndag 19 september 2016

Kapitalförvaltning

Moderaterna har sålt det hus på Schönfeldts gränd i centrala Stockholm, där partihögkvarteret länge har legat.

Det är alltid bra att äga fast egendom, säkrare placering finns inte. Samtidigt får inte det innebära att man sätter sig fast i ett ägande som kostar mer än det smakar. Huvudsaken är att det realiserade kapitalet återinvesteras och inte förs över till drift.

tisdag 13 september 2016

Goda skäl att sitta i en bolagsstyrelse

På senare tid har ett förslag från regeringen debatterats flitigt, om att lagstifta om tvångsmässig kvotering av personer i bolagsstyrelser baserat på personernas kön.


Skämttecknaren Jeander har gjort en bildkommentar till debatten. En äldre herre i grå kostym och en yngre dam i svart dräkt sitter vid ett sammanträdesbord. Herren frågar: "Är du inkvoterad eller kompetent?" Damen svarar: "Är du arvinge eller kompis?"


Herrens fråga är relevant. Damer som väljs in i en bolagsstyrelse är oftast kompetenta, men om lagen skulle tvinga bolag att välja in en viss andel damer, skulle bolagen kunna vara tvungna att välja en mindre kompetent dam framför en mer kompetent herre.


Damens motfråga är säkert avsedd att vara ett dräpande svar. Det är den inte.


Om orsaken till att herren sitter i en bolagsstyrelse är att han är arvinge, är det ett riktigt bra skäl. Det enda bättre skälet till att sitta i en bolagsstyrelse, är att vara ägare. Arvingen är oftast nästa ägare. Bolag behöver starka ägare med god insikt i och erfarenhet av bolaget.


Om orsaken i stället är att herren är kompis med ägaren, är det också ett gott skäl. Ägaren har ett intresse av att kompetenta och lojala personer sitter i bolagsstyrelsen. En kompis är lojal och ägaren har sannolikt även god inblick i sina kompisars kompetens.


Många svenska storföretag har betydande institutionella ägare, som pensionsfonder och aktiefonder. Det ger en svag ägarstruktur, eftersom institutionella ägare oftast bara är intresserad av vinsten, inte bolagets drift som sådan. Det bör finnas enskilda personer med stora ägarposter i bolagen. Det är dessa enskilda personer som kan vara ägare och deras nära släktingar kan vara arvingar. Detta leder generellt till starka bolag.

lördag 10 september 2016

Mycket bättre

Kära hustrun: – Han [Håkan Hellström] borde vara med i "Så mycket bättre", men skulle inte ställa upp.

Jag: – Nej, det är klart, alla andra skulle ju göra hans låtar mycket bättre.

Kära hustrun: – Knäppis!

torsdag 8 september 2016

Svenskt körkort är ID-handling

Ibland får jag höra märkliga saker av olika personer. I går eftermiddagen fick jag höra av en man att han "på flera olika håll" hade fått höra att svenskt körkort inte är en identitetshandling. Jag fick försäkra honom om att hans sagesmän hade fel. Svenskt körkort är en identitetshandling i Sverige. Det är inte bara det att körkortet de facto ofta accepteras som id-handling, den är de jure (det vill säga enligt gällande rättsordning) en id-handling.

Det fastslogs redan 1970 i den statliga utredningen Körkort och körkortsregistrering att svenskt körkort av hävd har godtagits som legitimation (SOU 1970:26 s. 29). Denna hävd har kunnat upprätthållas i och med att regelverket och de myndigheter som har ansvarat för att utfärda körkort har följt med i utvecklingen av legitimationshandlingar. Det finns ett flertal olika myndighetsföreskrifter från olika myndigheter om giltiga id-handlingar, där körkort räknas upp i förteckningarna över giltiga id-handlingar.

Utomlands är det bara svenskt pass som är pålitligt, enligt internationella konventioner skall det erkännas. Inom EU och Schengenområdet duger också de nationella id-kort som Polismyndigheten utfärdar. Svenskt körkort är dock fullt giltigt som id-handling inom Sveriges gränser.

Det skulle rimligtvis krävas lag för att slå fast att körkortet inte längre, de jure, skulle vara giltig id-handling inom Sverige.

tisdag 6 september 2016

Storregioner - en lösning utan problem

Det är inte bra när politiker och statliga utredningar tar fram lösningar för något som inte är problematiskt.


En sådan lösning, som är en lösning för något där det inte finns ett problem, är förslaget om att slå ihop flera svenska län till så kallade storregioner. Det finns inga avgörande problem med våra nuvarande län, framför allt inga problem som kan lösas genom att lägga ihop länen till större enheter under namnet region.


Förändringar skall leda till förbättringar. En förändring som inte löser några problem ger inga förbättringar. Då blir de administrativa kostnaderna för att genomföra förändringen bortkastade pengar. Sammanslagningen till storregioner bör därför inte bli av.

Beviskrav i straffrätten

I den straffrättsliga processen ställs beviskraven på åklagaren högt. Det är viktigt för rättssäkerheten. Det skall vara ställt utom rimligt tvivel att den åtalade har begått ett brott, för att han (det är med stor övervikt män som fälls för brott) skall fällas.


Hässleholms tingsrätt har i dom den 1 september 2016 (mål nr B 675-16) fällt en man till ansvar för rattfylleri och för att ha framfört ett avställt fordon. Mannen friades dock för ansvar för olovlig körning. Han friades, därför att han påstod att han inte visste att han saknade behörighet att framföra den moped som han körde rattfull på. Han hänvisade till att han hade fobi mot fönsterkuvert, så även om han kunde ha fått brev från Transportstyrelsen om att han inte hade behörighet, hade han inte läst det.


Åklagaren anförde ingenting för att vederlägga den åtalades försvar avseende den olovliga körningen. Med tanke på det höga beviskravet i straffrätten, är det då rimligt att tingsrätten friar den åtalade från åtalet för olovlig körning. Försvaret må framstå som märkligt och svårt att bevisa, men ett påstående som framförs utan att åklagaren har något att säga emot det, kan ändå ligga till grund för en friande dom, om påståendet inte är uppenbart felaktigt. Det framstår inte av domen som att påståendet skulle ha varit det. Det är kanske snarare åklagarens val att inte på något sätt vederlägga försvaret som framstår som märklig.


Det kan hända att åklagaren överklagar domen i den del som gäller olovlig körning. Då kanske åklagaren kommer med invändningar mot försvaret och med bevis. Kanske kan hovrätten då fälla den åtalade för den påstådda gärningen. Än så länge är detta bara hypotetiskt.

torsdag 1 september 2016

Lamplagardag

Ibland är gatubelysningen tänd dagtid. Det beror ofta på att kommunen eller dess entreprenörer åker runt och ser efter vilka lampor som inte lyser och lagar dem.

Redan när jag var liten, kallade jag och mina syskon en sådan dag för lamplagardag. Jag sökte alldeles nyss på Google, men "lamplagardag" gav inte en enda träff. Nu funderar jag på om det finns något annat, vedertaget ord, eller om man skulle kunna införa "lamplagardag" i det allmänna språkbruket?

onsdag 31 augusti 2016

Frivillig militärtjänst är bättre än tvång

En statlig utredning kommer förmodligen att föreslå att värnplikten skall återinföras, i en något annorlunda form än tidigare.

Det här är ingen god idé. Alla arbetsuppgifter utförs bäst om arbetet är frivilligt. Värnplikt bygger på tvång. Det är bättre att låta dem som vill göra militärtjänst göra det, mot en god lön, än att ha värnplikt. Riket försvaras inte bra av personer som är omotiverade och tvingade att göra militärtjänst.

Färd i 108 km/h på 40-väg var inte vårdslöst

Trafiksäkerhet är viktigt. Motorfordon är tunga och kan framföras ganska snabbt, därför finns det också många och precisa trafikregler för att minska risken för olyckor, skador och dödsfall. Det är emellertid inte alla beteenden i trafiken som är vårdslösa, även om de innebär betydande överträdelser av vissa trafikregler. Den som kör i en hastighet högt över den tillåtna har ett beteende som typiskt sett kan leda till ansvar för vårdslöshet i trafik. Högsta domstolen har emellertid slagit fast (NJA 2001 s. 286) att det är omständigheterna i det enskilda fallet som är avgörande.


Hovrätten över Skåne och Blekinge har nyligen haft ett mål där den här frågan var aktuell. I sin dom den 29 augusti 2016 (mål nr B591-16) hade hovrätten att ta ställning till en händelse där den åtalade hade kört i 108 km/h på en väg där högsta tillåtna hastighet var 40 km/h. Körningen skedde på en väg med två filer i vardera körriktningen, bred mittremsa, gång- och cykelbanor en bra bit vid sidan om vägen och mer än tvåhundra meter före närmsta korsning. Sikten var god och det var litet trafik på vägen. Den polisman som mätte upp hastigheten hade själv bedömt att det inte var frågan om vårdslöshet i trafik.


I sin dom friar hovrätten den åtalade från ansvar för vårdslöshet i trafik och dömer honom bara till penningböter för hastighetsöverträdelse. Hovrätten skrev bland annat:


Omständigheten att en förare kör i 108 km/h inom tättbebyggt område på en väg där hastigheten är begränsad till 40 km/h innebär inte i sig att föraren orsakar en risk för trafikolycka. Såvitt har framkommit var omständigheterna i detta fall inte heller sådana att [den åtalade] genom sin körning gav upphov till en sådan risk.

Det är en klok dom som mycket väl lär stämma överens med det allmänna rättsmedvetandet. Fortkörning behöver inte i sig vara vårdslöst.


Det kan vara klokt att ha en hastighetsbegränsning som är så låg som 40 km/h även på en bred, fyrfilig väg som den där den här fortkörningen begicks. Om det ofta är mycket trafik på vägen, kan 40 km/h vara den hastighetsbegränsning som är bäst anpassad efter de normala trafikförhållandena på platsen. Samtidigt skulle väghållaren kunna överväga att ha en högre hastighetsbegränsning under sådana tider på dygnet då trafikintensiteten är mycket lägre än vanligt, kanske skulle det göra att fler valde att köra då i stället. Den aktuella fortkörningen inträffade förmodligen vid en sådan tidpunkt.

fredag 26 augusti 2016

Tryck på tröja gav böter

Hovrätten för Övre Norrland har i dom den 25 augusti (mål nr B 823-15) dömt en man till dagsböter för tryckfrihetsbrottet hets mot folkgrupp. Brottet bestod i att han hade på sig en tröja på sin arbetsplats med texten "Adolf Hitler European Tour 1938–1945" tryckt på framsidan och en uppräkning av tyska invasioner i Europa under de åren tryckt på baksidan.


Såväl tingsrätten tidigare som nu hovrätten ser tröjan som en hyllning till nazismen och därmed en form av att uttrycka missaktning mot de folkgrupper som drabbades av nazisternas folkrättsbrott och folkmord. Domstolarna tar judar och romer som exempel. Hovrätten bedömde att det trots allt var få personer som såg tröjan där på arbetsplatsen. På denna grund och då heller inget annat budskap i anslutning till tröjans tryck framfördes, kunde påföljden bli relativt mild.


Tröjan har tagits i beslag. Beslaget skall bestå, enligt hovrättens dom.


Tröjans budskap kan framstå som ironiskt; som ett skämt, om än smaklöst. Domstolarna är alltså av en annan mening. Kanske kommer domen överklagas till Högsta domstolen, men tills vidare får hovrättens dom betraktas som gällande rätt.

torsdag 25 augusti 2016

Sverige bör kunna ta över delar av Finland

Det är ett ökat hat mot svenska språket och finlandssvenskar i Finland. Allt fler lär vilja ta bort svenska som skolämne i finskspråkiga skolor. Kanske kommer de sedan att vilja försvaga svenskans ställning ännu mer.

Det är oklart hur länge svenskar har bott i nuvarande Finland, därför att svenskar bodde där innan historisk tid. De är infödda där. Det är deras hembygder.

Om svenskans ställning skulle försvagas mer i Finland, anser jag att Sverige bör erbjuda sig att ta över de delar av landet där befolkningen hellre skulle vilja bo i Sverige och tala majoritetens språk. Det räcker inte att finlandssvenskarna fritt kan flytta till Sverige, de måste få bo kvar i sina hembygder med ett bevarat språk. Det skulle de kunna göra, om bygderna tillhörde Sverige.

tisdag 23 augusti 2016

Golf, en sport som andra

Golf blir alltmer en sport som alla andra.


I Olympiska Spelen nyligen var golf med som sport för första gången på över hundra år.


Skatterättsnämnden meddelade den 21 juni 2016 (dnr 72-15/D) ett förhandsbesked där golf erkändes som skattefri motionsförmån, när en arbetsgivare betalade för golfspel på en så kallad pay and play-bana och för hyra av golfbollar på en driving range.


Skatterättsnämndens beslut verkar vara logiskt. Golf ger frisk luft och en promenad, vilket är bra för hälsan. För egen del promenerar jag hellre med hundar, men vi har ju alla olika smak.

måndag 15 augusti 2016

Insändare om folkrättsbrott

Efter mitt blogginlägg den 8 augusti modifierade jag texten en del och skickade in den till tidningen här i Örebro. Den nya versionen publicerades som insändare lördagen den 13 augusti 2016 i Nerikes Allehanda. Här följer texten.


Våren 2016 röstade en majoritet i Sveriges riksdag ned ett förslag om att riksdagen skulle slå fast att det pågår ett folkmord i Syrien.

De riksdagsledamöter som hade motionerat om förslaget ansåg att Sverige, genom riksdagen, skulle erkänna folkmord. Majoriteten i riksdagen ansåg emellertid att detta inte är en fråga för ett folkvalt parlament som Sveriges riksdag. Folkmord är brottsligt och det är upp till domstol att avgöra om det begås, eller har begåtts, brott.

Den 5 augusti 2016 (mål nr B 4770-16) slog Svea hovrätt fast att det har skett folkrättsbrott i Syrien.

Målet rörde en man som var åtalad för grov misshandel och folkrättsbrott. Detta är två brott som kan begås genom samma handling. Något förenklat kan det uttryckas som att det är fråga om folkrättsbrott om en brottslig gärning begås i samband med en pågående folkrättstvistig konflikt. Den åtalade dömdes för grov misshandel i tingsrätten, men hovrätten ansåg att misshandeln hade skett i så nära samband med den pågående konflikten Syrien, där misshandeln ägde rum, att det också rörde sig om ett folkrättsbrott.

Det är bra att domstolar kan döma personer till ansvar för folkrättsbrott, inte bara i teorin, för att det finns lag, utan att det i praktiken faller domar för brottet. Det är domstolar som skall avgöra frågor om brott begås i enskilda fall.

I och med denna dom i Svea hovrätt om folkrättsbrott i Syrien, slår Sverige fast - genom en av sina domstolar - att det har skett folkrättsbrott i Syrien.

Det är domstolar som skall besluta om sådana här ärenden, inte riksdagen. Det är bra att en svensk domstol också har gjort det. Nu återstår det bara att vänta på att domen skall vinna laga kraft.

tisdag 9 augusti 2016

Undantag från skyldighet att ha kassaregister vid fäbod

Kammarrätten i Sundsvall har i dom den 10 juni 2016 (mål 1369-15) slagit fast att en caféverksamhet vid en fäbod utan indragna elledningar inte behöver ha certifierat kassaregister. Fäboden får alltså undantag från huvudregeln. Det låter rimligt.

måndag 8 augusti 2016

Sverige slår fast att folkrättsbrott har begåtts i Syrien

Det händer att svensk domstol dömer personer till ansvar för folkrättsbrott. Ett färskt exempel är Svea hovrätts dom den 5 augusti 2016 (mål nr B 4770-16). Den åtalade dömdes för grov misshandel i tingsrätten, men hovrätten ansåg att misshandeln hade skett i så nära samband med den pågående konflikten Syrien, där misshandeln ägde rum, att det också rörde sig om ett folkrättsbrott.


Det är bra att domstolar kan döma personer till ansvar för folkrättsbrott, inte bara i teorin, för att det finns lag, utan att det i praktiken faller domar för brottet. Det är domstolar som skall avgöra frågor om brott begås i enskilda fall. I och med en sådan här dom om folkrättsbrott i Syrien, slår Sverige fast - genom en av sina domstolar - att det har skett folkrättsbrott i Syrien.


Det är domstolar som skall besluta om sådana här ärenden, inte riksdagen. Det är bra att en svensk domstol också har gjort det.


Domen är välskriven och kan rekommenderas för den som vill veta mer. Den är offentlig handling och finns hos Svea hovrätt.

fredag 5 augusti 2016

Kvinnor som statschefer

Det talas ibland om hur fantastiskt det är att ett av de stora partierna i USA för första gången har nominerat en kvinna som kandidat till posten som statschef. Ingen hade behövt orda om det, om USA hade förblivit brittiskt och, likt Canada och flera andra länder, gradvis blivit självständigt med den brittiska monarken som statsöverhuvud. Sedan 1837 har män varit statschefer i Storbritannien i 51 år, all övrig tid har kvinnor varit det.

torsdag 28 juli 2016

Fler än fem matbilar

I dag hade jag en debattartikel i Nerikes Allehanda. Den handlade om att Moderaterna vill ha tillstånd till fler än fem matbilar i Örebro kommun. Här följer hela texten.



Söndagen den 17 juli var jag i Stockholm och besökte bland annat Hornstulls marknad. Där fanns det fler än fem matbilar (Språkrådet föreslår "matbil" eller "snabbmatsbil" som svenska ord för det som på engelska heter "food truck") på ett och samma ställe. Var och en sålde färdiglagad mat av olika slag och alla hade kunder. Det var mycket olika människor av alla åldrar där och en underbar stämning. Matbilarna gav marknaden en härlig prägel.

Det krävs särskilda tillstånd från kommunen för att sälja mat från en matbil. I Örebro kommun har Tekniska nämnden antagit regler för matbilar, de börjar gälla från nästa årsskifte. Det blir då tydligt vilka regler som gäller i Örebro kommun. Om vi har tur, kan vi få se matbilar även här i Örebro.

De styrande partierna i Örebro kommun har tyvärr beslutat om regler som är väldigt rigida. Matbilarna kommer inte att få stå på samma plats och sälja mat i mer än två timmar. Det kommer inte att beviljas tillstånd för fler än fem matbilar i hela kommunen. Stockholm är en mycket större kommun än Örebro, men om det där får plats fler än fem matbilar på ett ställe vid Hornstull, borde Örebro kommun kunna tillåta fler än fem matbilar i hela kommunen.

Med de regler som Tekniska nämnden har slagit fast för Örebro, kommer tillstånd att gälla i ett år. Om det är fler än fem sökande inför ett år, kommer tillstånden att lottas ut bland de sökande. Det ger en stor osäkerhet för de människor som får tillstånd, de kan inte vara säkra på att kunna driva sitt företag i Örebro i mer än ett år i taget. Den här typen av osäkerhet om tillstånd att bedriva näringsverksamhet hör inte hemma i ett modernt, företagarvänligt samhälle.

Kommunfullmäktige kommer att rösta om förslag på avgift för tillstånden att driva matbil i Örebro kommun. Underlaget för förslaget är mycket bristfälligt. Det måste finnas tydliga beräkningar för hur offentliga avgifter är satta, men det saknas.

Moderaterna stödjer inte de regler som har röstats igenom. Vi moderater vill ha enklare regler. Vi stödjer inte heller förslaget till avgift, underlaget är för dåligt.

Vi moderater ser gärna många matbilar i Örebro. Det skulle ge kommunen en större mångfald bland matställen och gynna alla örebroare. Reglerna måste dock vara enkla och grunderna för avgifterna måste vara tydliga. De styrande partierna i Örebro kommun har misslyckats med detta.



Daniel Granqvist (M)
Andre vice ordförande, Programnämnd Samhällsbyggnad
Ledamot, kommunfullmäktige

måndag 25 juli 2016

Ett EU för alla

I dag vill jag rekommendera en artikel om EU av Carl Bildt. Han skriver om hur EU måste vara till för alla medlemsländer och inte bara de länder som en gång grundade det som då var EG.

Det var en nyhet för mig att de länder som grundade EG ser det som ett nytt enat Europa i Karl den stores efterföljd. Det är dock inte så förvånande. Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Västtyskland hade en yta som var ganska lik Karl den stores kejsardöme.

Karl den store hade tre söner som överlevde honom. När han dog, delades riket på tre, var och en av sönerna fick ett rike. Det var traditionell germansk arvsrätt.

Efter Västromerska rikets fall 476 har alla försök att ena Europa blivit kortlivade. Efter Karl den store har fler försökt sig på det, bland annat kejsar Napoleon I av Frankrike och Tyska Rikets diktator Adolf Hitler. Om EU inte också skall bli kortlivat, om Storbritanniens beslut att lämna EU inte skall bli början på slutet, tror jag att EU:s ledare måste följa Carl Bildts råd. EU måste vara till för alla EU-lämder, inte bara för de ursprungliga medlemmarna, vars yta var ganska lik Karl den stores rike.

onsdag 20 juli 2016

Statskupper

Tisdagen den 19 juli hade jag följande text publicerad som debattartikel i Nerikes Allehanda. Debattredaktören hade redigerat om "Tyska Riket" till "tyska riket", men det land som vi i dag känner som Tyskland hette Tyska Riket då.


Natten mellan den 15 och 16 juli 2016 nås världen av nyheten om en statskupp i Turkiet. Det är länge oklart vad resultatet av kuppen blir.

För svenskar framstår ofta tanken på en statskupp som något främmande. Sveriges senaste statskupp ägde rum våren 1809, i slutet av det krig då Sverige förlorade allt sitt territorium öster om Bottniska viken till Ryssland, territorium som nu tillhör Republiken Finland.

Statskuppen 1809 ledde till att kung Gustav IV Adolf avsattes och efterträddes av sin barnlöse farbror, som blev kung Karl XIII. I förlängningen ledde det till 1809 års regeringsform och att den franske marskalken Jean Baptiste Bernadotte valdes till tronarvtagare vid riksdagen i Örebro 1810. Marskalk Bernadotte blev kung Karl XIV Johan 1818.

Det är i mångt och mycket tillfälligheter att Sverige inte har haft någon statskupp sedan 1809.

Sverige avstod från att hjälpa Danmark 1864, när Danmark angreps av Preussen och Österrike, trots att Sverige och Danmark hade lovat varandra stöd i konflikter. När Danmark förlorade det kriget blev det statskupp i Danmark, vilket i och för sig medförde slutet på tvåhundra års envälde och början på utvecklingen mot demokrati. Om Sverige hade gått i krig, hade Sverige också varit på den förlorande sidan och det hade kunnat bli statskupp även i Sverige.

Sverige avstod från att gå med i första världskriget. I Sverige fanns det större stöd för Tyska Riket än för Storbritannien och Frankrike. Om Sverige hade gått med på tysk sida, hade kriget slutat i förlust och sannolikt statskupp.

Tillfälligheter gjorde att Sverige inte blev krigförande under andra världskriget. Det hade annars kunnat leda till statskupp under eller strax efter kriget.

Vid förhandlingarna om Sveriges nuvarande regeringsform räddade Torekovkompromissen det rådande statsskicket. Det räddade Sverige från att riksdagen skulle rösta bort den legitima statschefen.

I Sverige kan vi vara glada över att vi har haft över tvåhundra år av fred och fredlig utveckling mot demokrati och större friheter. Det beror delvis på att vi har haft goda politiska ledare i landet, men också på tillfälligheter. Sverige är inte med säkerhet förskonat från statskupper för all framtid, vi måste gemensamt bevara vår demokrati, frihet och fredliga samexistens i detta land. Statskupper i andra delar av världen visar att detta inte är självklart.

fredag 15 juli 2016

Dom om äktenskapstvång

För första gången har en svensk domstol, Helsingborgs tingsrätt i dom den 15 juli 2016, dömt två män för brottet äktenskapstvång. Brottet infördes i svensk lag 2014, så det är inte så konstigt stt den första domen kommer först nu. De dömda har tvingat den enes dotter att gifta sig med en man från Afghanistan.

Båda parter kommer att överklaga domen. De lär få prövningstillstånd, eftersom detta är första domen och det därför finns ett prejudicerande intresse. De dömda männen anser att bevisen inte räcker till för en fällande dom. Åklagaren hade yrkat längre fängelsestraff än vad domstolen dömde till.

Det är bra att det här brottet finns och bra att det kan leda till fällande domar. Ingen skall behöva tvingas in i äktenskap.

söndag 10 juli 2016

Storbritannien kan stanna kvar i EU

I en gästledarkrönika i Svenska Dagbladet skriver Janerik Larsson: "I diskussionen om Brexit-folkomröstningen ställs ibland frågan om lagstiftarna i parlamentet nu kan 'köra över' den rådgivande folkomröstningen."

Ur juridisk synvinkel är svaret självklart och entydigt: ja.

En rådgivande folkomröstning är just rådgivande. Den är inte juridiskt bindande. Parlamentets makt att stifta lag och besluta om internationella avtal är inte inskränkt av den rådgivande folkomröstningen. Det går att uttrycka som så, att folkets fullmakter till parlamentets ledamöter att stifta lag å folkets vägnar inte är inskränkta av folkomröstningen eller resultatet i denna.

Svenska folkomröstningar har också alltid varit rådgivande. Riksdagen har ibland röstat emot resultatet i folkomröstningar. Det tydligaste exemplet är folkomröstningen om höger- eller vänstertrafik 1955. Resultatet visade en mycket stark majoritet för att Sverige skulle behålla vänstertrafiken, men några år senare röstade riksdagen ändå för att införa högertrafik. Tolv år efter folkomröstningen, den 3 september 1967, gick Sverige över till högertrafik.

Ur politisk synvinkel är svaret mindre självklart. De som röstade för att Storbritannien skall lämna EU skulle anse att det var ett stort svek av politikerna att rösta emot detta i parlamentet. Det skulle då inte spela någon roll att det var tydligt i förväg att folkomröstningen var rådgivande, att majoriteten för att lämna EU var knapp eller att landsdelar som London, Nordirland och Skottland hade tydlig majoritet för att stanna kvar. (Med omkring 52 % som röstade för att lämna, 48 % för att stanna kvar, var marginalen i stort sett densamma som marginalen till förmån för svenskt medlemskap i EU i Sveriges folkomröstning 1994.)

Nu talar skotska politiker om att lämna Storbritannien, för att kunna stanna kvar i EU. En del nordirländare resonerar förmodligen på samma sätt. Kanske är hotet om att Storbritannien annars skulle splittras, det som kommer att fälla avgörandet och få parlamentet att rösta emot att lämna EU. Om parlamentets ledamöter vill göra så, har de all rätt att göra det, eftersom folkomröstningen var rådgivande.

tisdag 5 juli 2016

Kommuner får avsätta kommunstyrelsen

Västerviks kommun organiserade 2012 om sin nämndorganisation. Samtidigt upphävdes förordnandena för samtliga politiker i alla nämnder, inklusive kommunstyrelsen. En kommunmedlem klagade på beslutet genom kommunalbesvär, hon menade att kommunstyrelsen inte kunde avsättas.


Högsta förvaltningsdomstolen har i dom den 1 juli 2016 (mål nr 512-15) slagit fast att förfarandet var lagligt. Det stämmer överens med kommunallagen (1991:900) att avsätta även kommunstyrelsen, om nämndorganisationen i kommunen görs om. Reglerna om att i vissa fall kunna avsätta ledamöter under pågående mandatperiod finns i 4 kap. 10 och 10 a §§ kommunallagen, i det här fallet tillämpades 4 kap. 10 a § 2.


Det här är en bra dom, den visar att det är kommunfullmäktige som är suverän över nämndorganisationen och över vilka som sitter i kommunens nämnder, inklusive kommunstyrelsen. Det är kommunfullmäktige som är direkt valt av folket, därför är det bra att den här makten finns hos kommunfullmäktige såsom folkets representanter i kommunen.

fredag 1 juli 2016

Hundra år sedan slaget vid Somme

För hundra år sedan i dag, den 1 juli 1916, inleddes ett av de blodigaste slagen under första världskriget, slaget vid Somme, på västfronten. Det har högtidlighållits av britter och fransmän. Alla européer borde hålla kriget och detta slag i åminnelse.


Slaget pågick i fem månader, omkring en miljon soldater dog och britter och fransmän avancerade totalt några kilometer. Det visar vad meningslöst krig kan vara. Vi får hoppas, och samfällt sträva mot, att krig av detta slag aldrig återkommer.

Svensk ambassads besökslogg är allmän handling

Kammarrätten i Göteborg har i dom den 28 juni 2016 (mål nr 2516-16) slagit fast att en besökslogg på en svensk ambassad är allmän handling.


Det var en person som bad om att få ut besöksloggen från Sveriges ambassad i Washington, USA, men nekades detta. Ambassaden ansåg inte att loggen var allmän handling. Kammarrätten slår fast att loggen är allmän handling och visar målet åter till ambassaden för att pröva om det finns någon sekretess innan loggen lämnas ut.


Utgången av den här domen borde inte komma som en överraskning för någon som har inblick i reglerna om offentliga handlingar. Möjligen är det överraskande att frågan ens kommer upp till avgörande i domstol. Någon gång då och då händer det emellertid att en svensk myndighet begår misstag av den här typen. Då är det bra att möjligheten att överklaga finns, som i det här fallet.

tisdag 28 juni 2016

Gatukostnadsersättning

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt har i dom den 22 juni 2016 (mål nr P11043-15) avslagit en talan från fastighetsägare om återbetalning av gatukostnadsersättning enligt plan- och bygglagen (2010:900).


Fastighetsägarna hade betalat Partille kommun för kommunens kostnader att bygga gata i anslutning till fastigheterna, men yrkade att beloppet skulle återbetalas eller sättas ned. De hänvisade till egendomsskyddet i Europakonventionen. Domstolen ansåg dock inte att påförandet av gatukonstnadsersättning innebar en kränkning av fastighetsägarnas skydd för egendom enligt Europakonventionen eller egendomsskyddet i 2 kap. 15 § regeringsformen. Det saknades också skäl att jämka kostnaden enligt plan- och bygglagen.


Det här är en rimlig dom. Gatukostnadsersättning påförs visserligen fastighetsägare tvångsmässigt av kommunen, men tanken bakom ersättningen är att fastighetsägarna skall betala för sådana kostnader som kommunen vidtar och som höjer fastigheternas ekonomiska värde. Om inte annat, kan fastighetsägarna belåna sina fastigheter för att betala dessa kostnader. Det är mer rimligt än att kommunens skattebetalare som kollektiv skall stå för kostnaderna för att enskilda fastighetsägares fastigheter ökar i värde.

fredag 24 juni 2016

Storbritannien röstar för att lämna EU

Storbritannien höll folkomröstning om att lämna eller vara kvar i EU i går. Det var ett jämnt resultat, men till sist vann förslaget att lämna EU.

Det här är inte slutet för EU. Det är inte ens början till slutet, men det är, kanske, slutet på början. Detta skrivet inte bara som en parafras på Winston Churchills berömda ord efter britternas seger vid El Alamein under andra världskriget. EU finns kvar. Det finns ännu ingenting som tyder på att fler länder vill göra som Storbritannien och lämna EU. Även populister som så skulle vilja, önskar nog att de får litet tid på sig för att se resultaten av att Storbritannien lämnar EU.

Det är inte omöjligt att Storbritannien vill gå med i EU igen i framtiden. De yngre väljarna röstade i större utsträckning än de äldre för att stanna kvar i EU. Om ett par decennier kanske opinionen har svängt så mycket att Storbritannien går med igen. Detta är omöjligt att förutse nu, men det kan hända.

Det blir en spännande tid, spännande att få se vad som hämder med Storbritannien, EU och andra internationella relationer. Jag önskade att Storbritannien, med dess frihetliga syn på EU, skulle vara kvar som medlem. Om det är något positivt med att de lämnar EU, är det att det blir en mer spännande och oförutsebar framtid så. Det är en historisk händelse som har utspelat sig i Storbritannien.

onsdag 22 juni 2016

Familjeåterförening

Riksdagens beslut om att inskränka vissa möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige har kritiserats av en del personer. Det har bland annat framförts kritik mot att det hindrar familjer från att återförenas.


Det kan i detta sammanhang påpekas att de nya reglerna inte förhindrar familjeåterförening, om de efterkommande familjemedlemmarna har egna asylskäl. Då kan familjen återförenas i Sverige. Det är bara om de efterkommande familjemedlemmarna saknar egna asylskäl som de inte får asyl.


Om de efterkommande saknar egna asylskäl, kan det bero på att det numera är tryggt för hela familjen att återvända. Även i ett sådant fall, om hela familjen återvänder, blir familjen återförenad.

onsdag 15 juni 2016

Klimatstrategi

Det var möte med kommunfullmäktige i Örebro i dag. De styrande partierna (S, C och KD) förordade att fullmäktige skulle anta ett förslag till klimatstrategi för kommunen. Det är givetvis viktiga frågor. De hade emellertid sett till att lägga in formuleringar i förslaget som de vet att vi i Moderaterna och ledamöterna i Liberalerna inte skulle kunna rösta för.

Det handlar om riktlinjer om att kommunen skall låta bygga och äga vindkraftverk för att vara elkraftsproducent. Moderaterna och Liberalerna har vid flera tillfällen tidigare invänt mot detta och röstat emot bildandet av kommunalt bolag för detta och tillskjutande av kapital för detta. Vi har ingenting emot vindkraft, men vi anser inte att det är en kommunal uppgift att vara kraftproducent eller att satsa pengar med så hög risk som det innebär för en relativt liten aktör som en kommun att bli vindkraftproducent.

I och med att de styrande partierna insisterade på att ha skrivningar om att kommunen skall äga och driva vindkraftverk, var det tydligt att de inte ville ha politisk enighet om klimatstrategin. Moderaterna och Liberalerna hade ett alternativt förslag till strategi som vi röstade för i stället. Det är tråkigt, klimatfrågan är så pass viktig att det borde gå att se till att det blir politisk enighet om den. Frågan om att äga och driva kraftverk skulle kunna tas vid sidan om i särskild ordning. Så är det, när vi har styrande partier som söker konfrontation i stället för samarbete.

tisdag 14 juni 2016

Österrike-Ungern

Österrike och Ungern spelar fotboll mot varandra i EM i kväll.

Österrike och Ungern hade olika fotbollslag redan 1902, berättade kommentatorerna på TV 4. Det är rimligt, på samma sätt som England, Wales, Nordirland, Skottland och Gibraltar. Det är trevligt när landslagen inte nödvändigtvis följer samma gränser som staterna.

onsdag 8 juni 2016

Barn och traditioner

Tidningen Dagen har en artikel om en kvinna som vill förbjuda religion för barn under 18 års ålder.


Jag ser inte problemet med att barn får kunskap om sina föräldrars tro, och är medlemmar i deras kyrka, som små. Vi lär våra barn många saker som har med kultur och traditioner att göra. Det hindrar dem aldrig från att göra sina egna val i mer vuxen ålder.

Vi ärver automatiskt våra föräldrars svenska medborgarskap redan vid födseln. Staten påverkar oss människor mycket mer än kyrkan. Det är inget fel med den "påtvingade" nationella identitet som det ger oss, anser jag.



Kvinnan som vill förbjuda religion hänvisar själv till sitt tidigare medlemskap i Jehovas vittnen och vad det har inneburit för henne och hennes barn. Av hennes berättelse att döma är hennes inställning förståelig. Det är dock orimligt att döma ut all religiös utbildning och religiöst deltagande för barn baserat på enstaka extrema exempel. Det finns redan lagar mot våld och tvång.


Förslaget att förbjuda religion för barn bör inte bli verklighet. Det skulle innebära större ingrepp i fler människors liv, än de fall där religiöst inspirerade handlingar faktiskt skadar barn.

måndag 6 juni 2016

Den 6 juni

I dag är det Sveriges nationaldag. Det är också årsdagen för Storbritanniens, USA:s och Canadas invasion i Normandie 1944. Om den invasionen hade misslyckats, hade kanske Sovjetunionen lyckats erövra och ockupera hela Västeuropa. I så fall hade sannolikt även Sverige tvingats bli en kommunistisk diktatur. Då hade knappast den 6 juni funnits som svensk nationaldag.

torsdag 2 juni 2016

Ett litet märkligt försvar

Hovrätten för Västra Sverige har i dom den 31 maj 2016 (mål nr B3612-15) dömt två män för att ha försökt panta burkar som det inte var pant på, men som de själva satt falska etiketter på med streckkoder, för att få pant. Hos männen hade tusentals etiketter med streckkoder hittats, tillsammans med lim och saxar.


De båda männen, som kom från ett land i östra Europa, hävdade att de inte visste att det var olagligt att sätta etiketter på och panta burkar som inte ingick i det svenska pantsystemet.


Enligt min personliga uppfattning var det ett sällsynt dumt försvar. Domstolen ansåg att förfarandet var förslaget, vilket är juridiskt språk för att det var uttänkt för att till exempel lura andra, och fällde männen.

tisdag 31 maj 2016

Indelningskommittén har dålig fantasi

Tidigare i vår presenterade den statliga Indelningskommittén sitt förslag till ny indelninga Sverige. De nuvarande länen skall slås ihop till större enheter.

Direktivet till utredningen säger att kommittén skall ta hänsyn bland annat till nuvarande kommungränser. Kommittén har emellertid bortsett från mindre enheter än de nuvarande länen. Det är fantasilöst. Varför skulle inte några av de nuvarande länen kunna delas upp på en eller flera regioner?

Statlig undersökning

Jordbruksverket har skickat mig en enkät: "Underlag för att beräkna antalet hästar i Sverige 2016". De frågar hur många hästar som bor på min fastighet.


Jag har en liten fastighet precis utanför detaljplanelagt område i utkanten av Örebro tätort. Den ligger vid en kommunal gata med gatubelysning, men har enskilt vatten och avlopp. Det finns en gammal lada på fastigheten, men den har vi mest bara som ytterförråd. Här bor inga hästar, bara jag, min fru och våra hundar.


Det kändes först litet onödigt att svara på enkäten. Vi har aldrig ens haft en tanke på att ha hästar på vår fastighet. Jag kommer ändå att svara. Jag är själv statligt anställd, fast i en annan myndighet. Då finns det skäl att vara lojal mot min yttersta arbetsgivare staten och svara på den här typen av frågor.


Svaret kommer jag att skriva den 2 juni. Enkäten handlar nämligen om hur många hästar som finns på min fastighet då. Även om det inte är sannolikt att det kommer att tillkomma hästar, har jag ingen anledning att svara om framtida förhållanden. Då är det bättre att vänta ett par dagar till dess jag svarar.

tisdag 24 maj 2016

Monarki vore bättre för Österrike

Republiken Österrike har precis haft presidentval. Med ytterst liten marginal, 50,3 % mot 49,7 % av rösterna, valdes den oberoende Alexander Van der Bellen till president i andra omgången, där han stod mot den nationalistiske populisten från FPÖ, Norbert Hofer.


Österrikarna hade kunnat undvika att ens stå risken att få en nationalistisk populist som statschef. Österrike finns till för att det var ätten Habsburg-Lothringens arvländer, som inte anslöt sig till de övriga tysktalande länder som bildade Tyska Riket 1871. Österrike skulle kunna vara en konstitutionell monarki under denna ärevördiga gamla ätt. I så fall hade inga pengar behövt läggas ut på att anordna två omgångar presidentval och ingen hade behövt oroa sig för att Norbert Hofer skulle bli statschef. Republiken Österrikes president har mestadels ceremoniella uppgifter. De uppgifterna skulle kunna läggas över direkt på en monark i en konstitutionell monarki.


Det är min uppfattning att de allra flesta länder i världen skulle styras bäst som konstitutionella monarkier med parlamentarism. I Österrikes fall, med dess historia och orsaken till att landet finns, är skälen tyngre än för många andra länder. Förhoppningsvis kommer monarkin att återinföras någon gång i Österrikes framtid.



söndag 22 maj 2016

När innehållet blir viktigare än rättssäkerheten

Lördagen den 14 maj skrev jag ett inlägg på den här bloggen om riksdagens befogenheter. Skälet var den kritik som bland annat Moderaterna fick, för att i riksdagen ha röstat emot en motion om att definiera det som händer i Syrien som folkmord.

Debatten fortgår.  Det är flera debattörer som tycker att Moderaterna gömmer sig bakom formalia och inte gör det moraliskt riktiga att erkänna folkmordet. En av dem är Tove Lifvendahl på Svenska Dagbladet, som skriver att "spelet blir viktigare än innehållet".

Det är inte något politiskt spel som ligger bakom tilltron till formalia. Det handlar om rättssäkerheten. Staten måste vara förutsebar. Det skall gå att säga vilket statligt organ som skall fatta vilket beslut. Rättssäkerheten är en av grundbultarna i den västerländska rättstraditionen och civilisationen.

De som kritiserar Moderaterna för att inte ha stött motionen, tycker att beslutet innehåll är det viktigaste. Det är en farlig inställning. Om det vore beslutens innehåll som vore viktigast, skulle vi inte behöva olika parlamentariska församlingar, domstolar och förvaltningsmyndigheter. I så fall skulle funktionsfördelningen mellan dessa olika organ vara utan värde. Nackdelen skulle bli att vilket statligt organ som helst skulle kunna fatta vilket beslut som helst, så länge innehållet i sak vore bra. Det räcker inte i en civiliserad stat. Samhället är så pass komplicerat, att vi behöver fastställda regler om vem som gör vad. Det är rättssäkerhet. Rättssäkerhet är en förutsättning för demokratin och det relativt fria samhälle som vi lever i. Det är därför formalia är så viktigt.

Om vi vill bekämpa folkmord och terrorister, och kämpa för vårt fria samhälle, måste vi göra det på rättssäker och demokratisk grund, annars är kampen meningslös.

tisdag 17 maj 2016

Svensk livstidsdom för folkmord och folkrättsbrott

Stockholms tingsrätt har i dom den 16 maj 2016 (mål nr B12882-14) dömt en svensk medborgare till livstids fängelse för folkmord och för folkrättsbrott, grovt brott. Den dömde skall även utge höga skadestånd till femton olika målsägande i Rwanda. Ett målsägandes yrkande om skadestånd ogillas. Brotten skall ha begåtts i Rwanda 1994. Det framgår av domens beteckning att målet anhängiggjordes hos tingsrätten 2014. Sedan tidigare fanns ett beslut om kvarstad på 1 200 000 kr av den dömdes egendom, skadestånden kan betalas från denna summa.

Domen har inte vunnit laga kraft, därför skriver jag inte ut den dömdes namn.

I diskussionerna om de nuvarande striderna i Syrien har det ofta framförts kritik mot Västmakternas handfallenhet och att inte tillräckligt mycket görs mot de folkmord som av allt att döma pågår. Sådan kritik förekom också i samband med folkmorden i Rwanda 1994. Rättvisans kvarnar må mala långsamt, men gårdagens dom i Stockholms tingsrätt visar att det är möjligt att misstänkta döms till ansvar för folkmord och folkrättsbrott. Det må ta tid, men bättre sent än aldrig.

lördag 14 maj 2016

Om jag vore jurygrupp

Om jag vore jurygrupp i Eurovision Somg Contest 2016 (som vanligt utan röst på Sverige):

1. Azerbajdzjan
2. Armenien
3. Österrike
4. Bulgarien
5. Australien
6. Nederländerna
7. Georgien
8. Spanien
10. Belgien
12. Tyskland

Riksdagens befogenheter

Nu i veckan fattade en majoritet i riksdagen beslut om att avslå en motion om att definiera det som händer i Syrien som folkmord. Det var ett bra beslut. Rimligtvis är det ett folkmord som pågår, men det är inte en fråga för riksdagen. Frågan om ett skede är ett folkmord skall avgöras i domstol efter åtal. Riksdagen är en lagstiftande församling, inte en domstol.

Riksdagen följde utrikesutskottets förslag. Utrikesutskottet skriver att avslaget beror på en sedan tidigare fastlagd linje att: "det i princip inte ankommer på riksdagen som ett representativt organ att göra folkrättsliga ställningstaganden". Se Utrikesutskottets betänkande 2015:16:UU12 s. 17, avsnittet om folkmord börjar på s. 15. Det handlar inte om politik, det handlar om juridik. En majoritet i riksdagen förstår det. Om det sedan krävs politik i FN, så ställer sig givetvis denna majoritet i riksdagen bakom det, om man läser vad utskottet skriver.

Formalia är viktigt. Det är själva grundbulten i den västerländska rättstraditionen och civilisationen. Det är en av de saker som har gjort den västerländska civilisationen global.

Vi måste skilja på den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten.